Saunapalju - näin se syntyi

No niin, emännyyden iloksi muutama sananen saunapaljusta. Eli kärryn ostin jo syksymmällä, hintansa taisi olla 250€, joka lienee hieman remppaa vaativan vanerilaitaisen kärryn reaalihinta. On ihan 1-akselinen jarruton kärry, mutta kantavuus kuitenkin täydet 750 kg. Totesin riittävän tämän kokoiselle projektille. Purin vaneroinnit ja laidat sekä ensin hieman vanhvikehitsasin runkoa. Samalla jokaisen nurkkaan laitoin säädettävän tolpan, joita saa valmiiksi galvanoituna ihan Motonet-tyylisistä. Niillä on kätevä veivata kärry vaateriin käytettäessä.

Pohjalevy jäi pois saunan kohdalta, sai paremmin kaadon keskelle, eikä lattia noussut niin korkealle. Perusrunkona saunan seinille toimii kakkosneloset, joihin myös kontin kuormalava on ruuvattu kiinni.
Ns. runkotolpat ovat ihan laudoista ruuvattu, jäi paljon turhaa painoa pois. Muutenkaan en oikeasti ostanut tähän muuta kuin tärppihintaista 2-laadun paneelia pintaan, muu on remontista jäänyttä tavaraa. Kontin ja levyn väli on täynnä villaa. Kontista leikattiin siis vain laki pois ja vahvikkeeksi ruuvasin terassilaudat. 


Rempasta jäi jonkin verran yli myös uretaanisilppua. Siitä sain noin 80 mm kerroksen paljun ympäri, koloihin laitoin villaa. Eiköhän se villakin ihan moiseen olisi riittänyt, eikä ole kallista toisin kuin ursu, jos erikseen hakee. Seuraavaksi tein saunan lattian, jossa siis on vain reipas kaato keskelle ja koko saunan mittainen muutaman sentin rako, tälläinen viemäri oli jo kotopuolessa rantasaunalla.

No sittenhän tarvittiin kiukaan tapainen. Halusin sekä saunan että paljun lämpiävän samalla ja olevan säädettävissä jompaan kumpaan. Leikkasin kämpän wanhan kiukaan poikki ja tein siihen korotuksen sekä väliseinän. Väliseinän kohdalla kiukaassa on luukku, jolla vedon saa ohjattua vesisydämelle tai pelkille kiville. Tärkeämpää kuin sauna toki on se, ettei vesi lämpiä liikaa, ja todettu jo hyvin toimivaksi. Boilerihan olisi komea rosterisena, mutta kun ei pajalla sattunut olemaan, tein ihan galvanoidusta palkin pätkästä. Ajanee sekin asiansa niin kauan kun tätä ikinä viitsii lämmittääkään. Vanhat kuoretkin sain takaisin paikalleen, korotuksen takia laitoin verkkohäkin kiville.


Biltemasta sai ihan ok "laidan läpivienti" nimellä olevat istutukset putkille, kokojakin on useita. Itse laitoin koko systeemin pelaamaan pumpulla, koska korkeuseroa ei vapaakierrolle rakenteesta johtuen ollut. Tällöin varmasti pienemmätkin putket riittäisivät. Myös pumppu on Bilteman "Grundfos" 25-40 kopio, hinta vain on kymmenesosa. Pumppu on hyvä myös talvikäyttöä ajatellen. Saa laulaa yötäpäivää, virtaahan tuo ei vie kuin kymmeniä watteja, eli laulaa vaikka mökillä invertterin perässä. Vesi pysyy liikkeessä ja kestää kovillakin pakkasilla helposti viikonloppujen välin jäätymättä. Ei aina tarvitse vettä päästää pois, muuten kuin likaisuuden vuoksi. Käyrät ovat ihan viemäriosia ja normaalia isoa vesiletkua. Läpivientien tukena on pala vaneria, koska kontin seinämuovi on melko lötköä yksinään. Ikkuna, jollainen on myös ovessa, on wanhasta asuntovaunusta.


Panelointi nyt on selkeää hommaa, oma tallini vain melko pieni tässä vaiheessa projektia. Laitoina on leveähköt lankut hyvin sillaroituna. Jos vettä nyt hieman välistä menisikin, kuivaahan se. Ei panelointi niin pitävä ole. Sähköllä toimii siis 2 valoa ja pumppu, niillä oma pieni sulake seinällä ja 10m jatkoroikka.
Tieliikennettä varten laitoin vielä valot ja heijastimet paljun päätyyn, tiellä ollessa liinat yli. Laite kestää kyllä militantin katseen ehdolla, että on "kyydissä" eikä varsinaisesti kiinteä rakennelma. Tämänkin saisi nostettua pois, tosin vaurioita varmaan tulisi.


Kun paneloinnit ja tärkeimmät oli tehty tönättiin kärry pihalle ja tein katon tallissa erikseen. Sen sitten nostin saunan päälle ja paneloin loppuun, näin ei tarvinnut paljoa pakkasessa kärvistellä. Piipun juuressa on myös mökeiltä tuttu villalaatikko, ettei ala katto käryämään. Kivilevyä jouduin ensimmäisen lämmityksen jälkeen lisäämään, sen verran lämpöä otti. Muutoin en heti keksi mitä toisinkaan olisi tehnyt. Viimeistelyä ja paremmin öljyämistä sitten kesällä, tämä väli sinne paljutellaan hyvinkin. Ja hintaa projektiin meni noin 700 € kärryn kanssa. Paljonhan tuota romua oli jo olemassakin, joiden kompromissi koko laite osin on. :)

2 kommenttia

  1. Pirun komia systeemi, taijan alkaa itellekkin tekeen. Miten mahtuu porukkaa paljuun ja mimmoset istuimet sulla siinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istuinpenkki on tehty kestopuusta ja se kulkee L-kirjaimen mallisesti paljun kahdella sivulla. Penkki on ruuvattu kiinni paljun sisäpuolella oleviin tikkaisiin, koska kelluisivat muuten kun kuormaa ei ole päällä. Paljuun mahtuu hyvin kerralla kolme miestä.

      Poista