Puutarhaunelmia

Nyt kun auringonsäteet ovat antaneet ensimmäisiä lupauksia keväästä, on kiva alkaa tekeen puutarhasuunnitelmia. Meillä on ihana iso vanha puutarha, josta saan kiittää talon ensimmäistä emäntää. Meidän pihaa olen aiemmin esitellyt täällä (klik!). Mielestäni pihamme alkaa olla jo lähes sellainen kuin sen toivoisinkin olevan. Parina viime kesänä olen siistinyt sitä ja istuttanut sinne lisää mieleisiäni kasveja. Puutarhasta ei löytynyt esim. särkynyttäsydäntä tai rohtosormustinkukkaa, jotka ovat mielestäni ehdottomia perinnekasveja vanhassa puutarhassa, joten ne löysivät tiensä meille viime kesänä.

Tulevana kesänä ajattelin lisätä kukkapenkkeihin vielä perhosia houkuttelevia perennoja. Kaunopunahatun siemeniä jo ostinkin ja ne täytyisi laittaa multaan esikasvatukseen huhtikuussa. Entä mistä muusta pienet siivekkään kaunottaret tykkäävät? 

(Kuvat: Kotiliesi.fi)

Ihanne olisi tietenkin lämmin niitty, mutta se sentään ei taida onnistua meidän pihassa. Punahattujen lisäksi perhoset pitävät mm. auringonkukista, ruohosipulin kukinnoista, olkikukista, syyssyrikästä, meiramista, oreganosta ja syreenistä. Monista keltaisista kukista löytyy kuviointeja eli mesiviittoja, joiden avulla perhoset suunnistavat ravinnon ääreen. Pihasta olisi hyvä löytyä myös luonnonkukkia, kuten esimerkiksi voikukkaa ja päivänkakkaraa, jotka houkuttelevat perhosia. Myös nokkonen on tärkeä kasvi. Se on pääasiallista ravintoa nokkosperhosen toukille. Täytyykin sitten laiskotella ensi kesänä ja jättää orapihlaja-aidan juuri kitkemättä nokkosista. ;)

Mitkä kukat ovat perhosten suosikkeja sinun puutarhassasi? :)

4 kommenttia

 1. Mä meinasin tänä kesänä istuttaa jotain kukkia joista perhoset tykkää. Viime kesänä taisin nähdä muutaman perhosen meidän pikku pihassa ja olivat aina keltaisissa kukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pihassa keltaisia kukkia on aika vähän. Itse yritän pitää värimaailman valkoisessa, vaaleanpunaisessa, violetissa ja sinisessä.

   Poista
 2. Minä ajattelin laittaa ensi kesänä purppurapunalatvaa pihaan yhteen vähän kosteampaan kulmaukseen. Senkin pitäisi olla perhosten mieleen. Lisäksi se kasvaa isoksi ja komeaksi, ei tarvitse tukemista ja kukkii loppukesästä.

  Perhoset ovat kyllä tervetulleita meidänkin pihaan :)

  Kati

  VastaaPoista