Meidän puutarha


Luultavasti näin ilmojen lämmetessä postaukset tulevat liittymään yhä enemmän puutarhaan. Tässä välissä voisikin olla hyvä kertoa muutama sananen siitä. Meidän puutarha on III-vyöhykkeellä ja perustettu 60-luvun alussa. Pääosin piha on etelään ja länteen. Se on siis hyvin aurinkoinen ja lämmin. Maaperä on läheisen harjun ansiosta jokaisen puutarhurin unelma: hiekkaista multaa. Tontillamme on kokoa 1260 m2. Kun tästä ottaa pois talomme, autotallin ja murskeella olevan osuuden, varsinaisen puutarhan kooksi jää noin 1000 m2

 
Puutarhaamme reunustaa joka sivulta perinteiseen rintsikkapihaan kuuluva vanha orapihlaja-aita. Muutenkin pihamme on hyvin tyypillinen rintsikkapiha. Isoja varjostavia ja ravinteita vieviä puita ei ole. Isommat puut ovat neljä omenapuuta etupihalla talon itä- ja eteläpuolella. Pihassa oli ennen tyypilliseen tapaan perinteinen kasvimaa, mutta kasvit kasvaa nykyään lavakauluksissa. Mustaherukkapensaita on yhteensä kahdeksan. Näiden lisäksi löytyy kaksi punaherukkaa, karviainen, vadelmaa ja kolme istuttamaani pensasmustikkaa. Puutarhassa on useampia perinteisiä koristepensaita, kuten esimerkiksi syreeniä, hortensiaa ja lumipalloheisi. Kukkapenkit ovat täynnä perinteisiä ja kestäviä lajikkeita. Perinnekasveista kuitenkin alun perin puuttui särkynytsydän, ritarinkannus ja sormustinkukka, jotka istutin viime kesänä.


Ostimme talon keskellä talvea, joten emme silloin reilu 2 vuotta sitten tienneet millainen piha olisi. Olikin iloinen yllätys kuinka upeita kasveja täynnä se oli. Kiitos siitä talon ensimmäiselle emännälle, joka naapureiden puheiden mukaan oli todellinen viherpeukalo. Ja se kyllä näkyy! :) Siivoamista puutarhassa kyllä riitti ja tekemistä on varmasti jatkossakin, mutta pikkuhiljaa siitä alkaa muodostuun unelmieni eden. :)

P.S. Käykää osallistumassa ihanan Sininiitty-blogin arvontaan. Linkki löytyy sivupalkista. :)

6 kommenttia

 1. Mukavalta näyttää ja kuulostaa teidän puutarha! Itsekin tykkään perinteisistä kasveista ja tunnelmasta. Kesää ja vihreyttä vaan odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. :) Jotenkin paljaalta puutarha nyt näyttää, joten sitä vihreyttä ja kukoistusta itsekin odotan.

   Poista
 2. Ihanalta kuulostaa ja näyttää teidän puutarha! Meilläkin olisi tarkoitus tehdä tänä keväänä kasvimaata lavankauluksiin. Mitä soraa sinulla on tuossa kauluksen ympärillä? Olen itsekin miettinyt jonkinlaista helppohoitoista sorapintaa kasvimaan ympärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan perus 0-16 mm mursketta. Samaa kuin murske muualla pihassa. Hieman paksumman kerroksen olisi varmaan saanut laittaa, kun rikkaruohot kovasti yrittää kasvaa siinä. Osittain laitoin kyllä maanpeitekangasta alle, mutta se loppui siinä tohinassa kesken, eikä malttanut odottaa seuraavaa kauppareissua. :)

   Poista
 3. Ihania nuo syreenit ja muutenkin kuulostaa hienolta tuo teidän puutarha. Tykkään itsekin juuri tuommoisesta perinteisestä, vähän villistä ja romanttisesta puutarhasta. Asfaltoitu piha ja muutama tuija suorassa rivissä ei olisi minun juttuni.

  Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa olla sitten samanlainen maku. :) Minäkään en tykkäisi mistään modernista kivipuutarhasta. Myös mikään tyhjä golfkenttä ei ole mun makuun, vaan puutarhasta tulee löytyä paljon pensaita ja kukkapenkkejä. :)

   Poista