Uunituoretta

Voikukkapelto-blogin (klik!) innostamana ja kehotuksesta päätin eilen illalla laittaa oman vaivattoman ja vaivaamattoman maalaisleipäni kohoamaan. Paistoin sen sitten tänä aamuna ja ihastuin suunnattomasti! Niin rapea kuori, mutta pehmeä sisus. Mielessäni jo mietin, että tästä pitäisi ottaa joka viikonloppuinen perinne. Niin helppoa ja vaivatonta tämän leivän valmistus oli. :)


Vaivaton ja vaivaamaton leipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)

Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. (Tässä kohtaa voit lisätä leipään esim. yrttejä tai ripotella sen päälle suolakiteitä.) Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Nauti pala taivasta voin kanssa.
 
Ohjeesta saadaan kiittää Kädenvääntöä-blogia (klik!). :)

Jemmasta löytyi vielä pullo syksyllä höyryttämääni sekamehua. 
Näistä muodostuu jokseenkin täydellinen aamupala! :)

8 kommenttia

 1. Näyttää kyllä niin herkulta, että tämä ohje menee kokeiluun heti! Kiitokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olis kyllä uskonut, että näin yksinkertaisista aineista ja näin helpolla tulee ihan mahtavaa leipää. Kokeile ihmeessä. :)

   Poista
 2. Tätä kokeilen ehdottomasti! Kiitos vinkistä! Täytyy muistaa ostaa kuivahiivaa ja toivoa, että mahtuu pienehköön pataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tein tän Arabian Kokki padassa, joka on varmaan joku 2-3 litranen. Kauhean isoa astiaa ei siis tarvi. Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla. Niin helppo ohje tää on. :)

   Poista
 3. Olipas nerokas resepti! Paistoin omani tossa äsken ja nyt joudun oikein estelemään itseäni etten vetele yksin koko leipää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä söin leivän melki kokonaan yksin. :D Herkkua on!

   Poista
 4. Mun leivästä tuli lituska :O en oikein tiiä mikä eni pieleen :D ku ei noita työvaiheitaka liikaa oo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoista. Mulla leipä on kyllä joka kerta onnistunut yhtä hyvin. Kohotitko varmasti tarpeeksi pitkään?

   Poista