Astia-aarteet, osa 3/3: lasiastiat


Nyt on astia-aarteet juttusarjan vikan osan vuoro. Vuorossa ovat lasiastiat. Juttuun mukaan pääsi kuitenkin pari lasiesinettäkin.

Olen kerännyt Riihimäen Hertta ja Viola juomalaseja arkilaseiksi. Niitä on usein myynnissä ainakin Tampereen Kontissa. Hintakaan ei ole yleensä paha. Olen omista laseistani maksanut 0,2-1 €/kpl. Molempia laseja taitaa olla sellaisen tusinan verran.


Juhlia varten olen aloittanut keräämään erilaisia kirkkaita laseja. Tähän mennessä mukaan on tarttunut kolme Oiva Toikan Flora lasia. Muutama viikko sitten löysin kaksi Tapio Wirkkalan Hoplaa vain 3 €/kpl.
Tamara Aladinin Hyasinttimaljakko ja Kumelan Rypälemalja ovat koristeena olohuoneen String-hyllyssä. Riihimäen 50-luvun Olympia-maljan olen saanut kummeiltani, samoin Pioni jälkiruokamaljat.Keittiössä on käytössä monenlaista lasipurkkia. Niissä säilytetään mm. pikakahvia, kissanraksuja, mausteita ja kynttilöitä.

Vielä jonain päivänä olisi mukavaa kerätä näyttävä kokoelma vaikka Riihimäen lasipulloista (mm. Aurinkopullo, Grapponia ja Stella Polaris) tai kauniista erivärisistä maljakoista. Yksi signeerattu Aimo Okkolinin sininen maljakko löytyykin jo Hyasintin lisäksi.

Loppuun vielä viimeinen muistutus: arvonta (klik!). Siihen on aikaa osallistua vielä tämä vuorokausi. Puoliltaöin peli vihelletään poikki ja huomenna julistetaan voittaja. Osallistukaa ja pysykää siis kuulolla. :)

17 kommenttia

 1. Kauniita nuo Oivan Flora-lasit ja tuo hyasinttimaljakko! Heh, laitoinpas itsekin juuri melko lasisen postauksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin juuri lukemassa. Kivoja juttuja sullakin. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos. Noita arkilaseja alkaa olla jo aikamoinen kokoelma. :)

   Poista
 3. Oi vitsit miten tutun näköisiä ja muistoja mieleen tuovia astioita. Niin kauniita. Mä ostin myös noita Hertta-laseja kierrätyskeskuksesta juuri jollain 20 sentillä. Tosi kauniita. Kiva kun sain niille nyt nimenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistelisin, että mummolassa oli näitä Hertta laseja. Niistä on tullut monet viinimarjamehut juotua. :)

   Poista
 4. Noita ylimpiä Hertta laseja meilläkin on arkikäytössä ja samanlaisia sellaisella ruutukuviolla, en tiedä onko niillä joku nimi. Hyasintti meiltä löytyy ruskean sävyisenä. Tykkään kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintti on kyllä kaunis maljakko. Jouluna laitoin siihen hyasintin. :)

   Poista
 5. Vanhoissa laseissa on kyllä oma "tuntunsa". Kelpais mullekkin noi arkilasit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Meillä on nyt jäänyt täysin ikealaiset käyttämättä. Täytyisikin muistaa viedä ne kirpulle, kun sieltä on taas pöytä.

   Poista
 6. Vanhoissa laseissa on kyllä jotakin niin kovin herttaista. Itse tykkään erityisesti juuri Flora-laseista, joita olen saanut äidiltäni. Ovat vaan niin ohuita ettei niitä arkikäytössä uskalla käyttää, mutta joskus erityistilaisuuksissa otan ne vitriinistä käyttöön.
  Arkilaseina meillä on kotona jotain sinistä ulkomaista lasisarjaa, taitavat olla brasilialaisia, mutta työhuoneella käytän juomalaseina Riihimäen lumihiutale-laseja joita hamstrasin ison erän Kontista ja Pelastusarmeijan kirppikseltä. Ne ovat mielestäni ehkä kauneimpia arkilaseja koska muoto on niin erikoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flora-lasit ovat kyllä tosi ohuita. Itsekään en ole uskaltanut ottaa niitä arkikäyttöön, enkä laittaa tiskikoneeseen. Lumihiutale-laseissa on kyllä kivan erilainen muoto. Tykkään niistäkin.

   Poista
 7. Hienoja löytöjä. Meillä on Toikka neuroosi lasin suhteen. Kirkas Floora ja Fauna lähtee sopuhintaan kirpputorilta matkaan mukaan. Niin lasit, lautaset, jälkiruokakupit kuin suuret maljat kelpaavat.

  Täytyy tässä kertoa, että perintönä sain mummoni vanhan Floora kokoelman, jonka Toikka oli hänelle antanut lahjana, kun vihkikellot mummolleni soivat. Samankylän poikia ja tyttöjä olivat Karjalassa. Toikalta tuli jopa adressi, kun mummoa haudattiin.

  Meillä lasiastiat ovat yleiskäytössä niin arjessa kuin juhlassa. Jos niitä säästelee ja varoo, niin silloin ne vasta rikki menevät. Meilläkin Floorat tiskataan käsin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea perintö ja hieno tarina astioiden takana! :)

   Poista
 8. Ns. Olympiamalja ei ole Riihimäen tuotantoa, vaan tsekkiläistä puristelasia.

  VastaaPoista
 9. Saisitko korjattua blogiisi tuon olympiamaljan alkuperän, ettei väärä tieto leviäisi? Täällä kermakkokimaran sivulla on tehty hienoa taustatyötä väärän tiedon korjaamiseksi:

  http://kermakkokimara.blogspot.fi/2014/10/karhula-nro45124513-sekoitusvaara.html

  VastaaPoista