1.6.2014

Suloisen vaaleanpunaista

 
Meidän muutama kymmenen vuotta vanha raparperi tekee uutta vartta kilokaupalla, joten sitä oli viimein päästävä hyödyntämään. Viime vuonna tein raparperisimaa (klik!). Tänä vuonna halusin kokeilla jotain muuta, joten tein ihan perus raparperimehua Helsingin Sanomien ohjeella (klik!). Kiitos Voikukkapeltoon vinkistä! :)

Sateen hetkeksi tauotessa lompsin Hait jalassa puutarhaan ja valitsin mehuun mahdollisimman punaisia nuoria varsia, että sain mehuun kauniin vaaleanpunaisen värin. Eilen sisko tuli kylään pullapitkon kera, niin päästiin maistelemaan mehua. Hyvää ja raikasta oli! Varmasti maistuisi erinomaisesti kuumana kesäpäivänä jääpalojen kera puutarhassa nautittuna. ;)


Koska raparperia tulee niin valtavasti (olkaa tutut yhteyksissä ja tulkaa hakemaan!), niin ajattelin tehdä myös raparperipaistosta. Mukailin vähän hyväksi havaitsemaani kauraomenapaistoksen ohjetta.

Raparperipaistos

 n. 500 g raparperia
100 g voita
1 dl sokeria
½ dl siirappia
½ dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita

Pese ja pilko raparperin varret vuokaan. Sulata rasva ja sekoita loput aineet siihen. Levitä seos raparperien päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.


Alkuperäiseen omenoille tarkoitettuun ohjeeseen olisi tullut vielä 1 tl kanelia sekä sokerin ja siirapin sijaan 1 dl fariinisokeria. Koska kaapista ei löytynyt fariinisokeria, halusin lisätä hieman siirappia antamaan makua. Suosittelen kokeilemaan ohjetta alkuperäisessä muodossaan syksyllä omenoille. :)

Raparperipaistos maistui taivaalliselta lämpimänä Ingmanin valkosuklaa-kuningatar-jäätelön kanssa. :)

Tämänkin päivä näyttää aika harmaalta, joten tänään onkin hyvä päivä hieman järjestellä työhuonetta. Toivottavasti uusi viikko tuo auringon tullessaan! :)

22 kommenttia:

  1. Nam nam nam... :) Tänään täytyy laittaa uusi mehusatsi tulemaan :) Piirakkaa teinkin (taas) eilen. Perinteisesti teen raparperistä myös hilloa tai hilloketta, joka on tosi raikas täyte täytekakuissa ja hyvää muutenkin, mutta nyt mulla on viime vuotistakin vielä jemmassa, joten täytyy varmaan kehitellä jotain muita herkkuja. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hilloa en olekaan koskaan tehnyt raparperista. Sekin voisi olla hyvää. :) Munkin täytyy laittaa uusi mehusatsi pian tuleen, niin on sitten aurinkoisille päiville raikasta juotavaa.

      Poista
  2. Nam varmasti hyvää. Täällä vielä odotellaan hetki raparperien valmiutta ja sitten enemmän kuin mielellään syödään tai juodaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli! :) Toivottavasti sielläkin päästään pian maistelemaan raparperiherkkuja.

      Poista
  3. Onpa ihanat värit tuossa ensimmäisessä kuvassa! Niin voimakkaasti hehkuvat punaiset, siniset ja vihreät. Kiitos raparperiohjeista, pitää laittaa reseptit muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Nämä reseptit on kyllä kokeilemisen arvoisia. Mehu oli ihanan raikasta. :)

      Poista
  4. Tuota mehua olisi tarkoitus tänä vuonna kokeilla..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Oli tosi helppo ja nopea tehdä. :)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Herkkuja todellakin. Täytyy pian tehdä uudet satsit molempien ohjeiden mukaan. :)

      Poista
  6. Nam! Ite olen saanut vasta yhden piirakan tehtyä ja niin heikosti noi kasvaa, että kovin montaa mitään niistä ei varmaan tehdä koko kesänä. Simaohje on kyllä jo tulostettuna odottelemassa että olis jotain mistä vääntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti raparperi innostuisi nyt vähän parempaan kasvuun tai saisit käydä jossain varkaissa. Mun mielestä raparperiherkut kuuluu ehdottomasti alkukesään. :)

      Poista
  7. Nam :) täällä kans puskee raparperiä yhdestä jos toisesta penkistä, joten ehkä pitiäisi kokeilla mehuakin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita ihmeessä kokeiluun. Säätkin näyttäisi taas lämpenevän, niin kohta sitä tarvitsee helteille raikasta janojuomaa. :)

      Poista
  8. Uuu, tämmöistä voisikin tehdä. Joku on käynyt napostelemassa meikäläisen raparperei, joten täytyy pistää puskat matalaksi ja etsiä syylliset (kotilot?!). Hyvä syy kokeilla siis mehun tekoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kotilot on toistaiseksi jättäneet raparperin rauhaan. Tosin tuossa puskassa riittää meillä molemmille naposteltavaa. ;)

      Poista
  9. Täällä on mehumaija puhissu raparperit sisuksissaan. Mä en kyllä oo vielä kertaakaan saanu noin punasta mehua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä valitsin tarkoituksella mahdollisimman punaisia varsia, niin sain kauniin värin. Oman mehun keitin ihan kattilassa ja siivilöin.

      Poista
  10. Mun oli aikomus sulattaa pakastin talvella. No, pakkaset tuli ja meni parissa päivässä ja nyt kesän kynnyksellä koitan tyhjentää pakastinta. Pari rasiaa raparperinpaloja siellä olis -voiskin testata mehua niin ei tarttis ihan biojäteastiaan viskata suoraan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon harrastanut samaa, eli tyhjentänyt pakastimen loput mehumaijaan. Niinkin tulee hyvä mehu. :)

      Poista
  11. Hei, tulin kiittämään (aikoja sitten postaamastasi) Universal stone-vinkistä! Sain pelastettua sen avulla Arabian kannuni. &hears; Projektikuvia ennen ja jälkeen voi käydä kurkkaamassa täältä: http://hurmioitunut.blogspot.fi/2014/06/arabian-uusi-aamu.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että vinkistä oli iloa! On kyllä huikea muodonmuutos kannulla. :)

      Poista