26.10.2014

Mansikkaraakakakkua


Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla raakakakun tekemistä. Olen vain ollut siinä käsityksessä, että ne vaativat kummallisia aineita ja niiden tekeminen on vaikeaa. Kivaa ohjetta etsiessä törmäsin Syötävän hyvä-blogiin, joka on täynnä todella houkuttelevia ohjeita. Siellä oli helpon kuuloinen raakakakkuohje (klik!), jota päätin soveltaa hieman meidän kaapista löytyvillä aineilla. Tässä siis oma versioni.


Mansikkainen raakakakku

Pohja  
1 dl mantelijauhoa   
1 dl rusinoita
ripaus merisuolaa
 
Täyte  
3 dl cashewpähkinöitä (liotin noin 4 tuntia)
½ rkl sitruunamehua
½ tl aitovaniljajauhetta
 
hieman vajaa 1 dl sulaa kookosöljyä  
½ rkl agavesiirappia  (tai hunajaa)
3 dl pakastemansikoita (ilman sokeria pakastettuja)
 
Muussasin pohjan ainekset sauvasekoittimella. Myös yleiskone tai blenderi käy varmasti hyvin tähän tarkoitukseen. Painelin taikinan vuoan pohjalle lusikan avulla. Itse käytin leipävuokaa, jonka vuorasin leivinpaperilla, kun en omista tarpeeksi pientä irtopohjavuokaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut tietenkin tuplata tai triplata käytetyt aineet. ;)
 
Sitten muussasin kaikki täytteen ainekset sileäksi sauvasekoittimella. Muussasin ensiksi pähkinät mausteineen ja lisäsin lopuksi mansikat mukaan. Täysin silkkisen sileää lopputulosta en onnistunut saamaan. Makeutusta laitoin aika vähän, koska olen tottunut hyvin sokerittomaan ruokavalioon kuluneiden kuukauksien aikana. Täytettä kannattaa maistaa valmistusvaiheessa ja lisätä makeutusta, jos siltä tuntuu.
 
Valmistin kakun illalla ja laitoin sen yöksi jääkaappiin.

Leivinpaperin avulla kakku oli helppo ostaa vuoasta pois. Leikkasin sen leivoksen kokoiseksi paloiksi ja koristelin kuivatuilla karpaloilla.


Lopputulos oli mielestäni todella hyvä ensimmäiseksi kokeiluksi. Myös jopa isäntä tykkäsi. Tulen tekemään tätä varmasti joskus uudestaan. Myös suklaista versiota olisi kiva kokeilla. Jos tiedätte hyviä ohjeita, niin kertokaa. :)

Olen myös innostunut raakasuklaasta. Pakastimessa tekeytyy nyt neljäs satsi. Oletteko te muut kiinnostuneet raakaruoasta tai -leivonnasta?

10 kommenttia:

  1. Tosi herkun näköinen ja ihana kattaus. Tuota voisin kyllä itsekkin kokeilla joskus. Raakaleivontaan en ole muuten tutustunut, mutta leivonta ja ruuan laitto on meillä tärkeitä, niin miksei tuokin. Mukavaa sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa ihmeessä kokeilla tällaistakin leivontaa. Kakku oli helppo tehdä. :)

      Poista
  2. Minä tein hyvin samanlaista kakkua taannoin mutta vadelmilla. Siinä hiukan siemenet häiritsivät kun en tajunnut erottaa niitä pois. Kauniit kuvat olet ottanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, vadelmista tämä kakku olisi varmasti tosi hyvä ja raikas. Tuli vähän laiskasti vaan poimittua vadelmia pakkaseen ja suurinosa meni jo suoraan puskasta parempiin suihin. ;)

      Poista
  3. Raakasuklaata testasin yksi päivä, sellainen CoCoVin raakasuklaan valmistuspaketti. Olihan se ihan hyvää, tosin paketti maksoi parikymppiä joten hintavia herkkuja.. oonkin nyt tehnyt taateleista ja raakakaakaosta korviketta pahimpaan makeannälkään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hintavia tosiaan ovat nämä raakasuklaan aineet. Onneksi suklaa on sen verran tujua, että itse ainakaan en pysty syömään sitä kerralla paljoa, joten pienikin satsi kestää pitkään.

      Poista
  4. Mä olen leivoskellut aika paljonkin raakakakkuja, ja varsinkin näin viljaa ja maitoa välttelevälle ne ovat ihan ykkösvaihtoehto (toki maun vuoksi kaikille muillekin). Käytännössä nykyisessä kiireisessä elämäntilanteessa leipomispuuhiin tulee kuitenkin ryhdyttyä aika harvoin, koska raakakakut vaativat liotuksineen aina vähän ennakkosuunnittelua eikä meillä muutenkaan leivota kovin usein. Toinen syy on sitten se, että tuhteja raakaleivonnaisia jaksaa syödä aika vähän kerrallaan, eikä kokonainen kakku mene ihan pienelle porukalle. Omalle perheelle nämä raakaherkut ovat uponneet tosi hyvin, mutta joskus olen lapsivieraissa ollut havaitsevinani pientä epäluuloisuutta erikoisempia raakaherkkuja kohtaan. Riippuu kyllä varmaan lapsista, koska oma 2-vuotias on kyllä ollut ihan hulluna raakoihinkin kakkuihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä totta, että raakaleivonta vaatii normaalia leivontaa enemmän ennakkosuunnittelua, vaikka muuten kakut on suht nopeita tehdä. Kiva, että raakakakut maistuu teillä lapsellekin. :)

      Poista
  5. Näyttääpä hyvälle! Ystäväni on hieman patistellut mua kokeilemaan; jopa tulostanut liudan ihania reseptejä mulle valmiiksi tuparilahjaksi ;) Miten koen olevani kuitenkin niin kiireinen, etten ole ehtinyt niitä vielä kokeilemaan?!! Mutta nyt vanhempainvapaalla jos löytyisi se autuus, että on aikaa kokeilla jotain uutta - ja tuo sun kakku näyttäisi juuri sellaiselle kokeiltavalle! Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos ystäväkin on nähnyt noin paljon vaivaa, niin pakko sun on kokeilla. ;) Tää resepti on ainakin sellainen, että tällä pääsee hyvin alkuun. Onnistui hyvin myös tällaiselta vähän leipovalta emännältä. :)

      Poista