25.11.2014

Joululimppu


Lupasin eilen jakaa teille yhden ehkä parhaista jouluresepteistä. Löysin tämän reseptin kaksi vuotta sitten Kotiliedestä, jossa se on alunperin julkaistu vuonna 1968. Resepti pääsi silloin kokeiluun ja totesin sen niin loistavaksi, että leivoin taas limput pakastimeen odottamaan joulua.

Tykkään tosi paljon siirapin ja piimän yhdistelmästä. Leipä on samalla kertaa hieman hapan, mutta makea. Pomeranssinkuori tuo leipään ihanan appelsiinin vivahteen. Voitelu siirappivedellä kruunaa koko homman. Namskis!


Joululimppu

8 dl piimää
3 dl siirappia
1 ½ rkl pomeranssinkuorta
75 g hiivaa
1 rkl suolaa
500 g vehnäjauhoja
n. 1 kg vehnähiivaleipäjauhoja

Voiteluun:
1 dl siirappia
½ dl vettä

1. Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva piimään ja lisää muut ainekset. Alusta leipätaikina. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia, kunnes taikina kaksinkertaistuu.

2. Leivo taikinasta 3-4 limppua. Kohota leivät. Pistele leivät ja pane ensin 175-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Lisää lämpö 200 asteeseen ja jatka vielä puoli tuntia, kunnes leipä on kypsä.

3. Voitele kypsät limput siirappivedellä.


Käytin tällä kertaa tuoreen hiivan sijaan kuivahiivaa kaksi pussia. Sekoitin sen pieneen määrään jauhoja ennen piimän lisäämistä. Jauhoja en saanut menemään niin paljoa kuin ohjeessa neuvotaan, joten niitä kannattaa lisätä vähitellen. Parasta limppu on tietenkin juuri suoraan uunista otettuna voideltuna runsaalla määrällä margariinia. ;)

8 kommenttia:

  1. Kokeiluun menee! Itse en limpuista niin välitä, mutta mies ja jouluksi tulevat vieraat tykkää. Olisikin kiva yllättää itseleivotulla limpulla. Ja lasten suustahan sen totuuden sitten kuulee, miten onnistuin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kannattaa kokeilla. Voit yllättyä itsekin. :)

      Poista
  2. Ajattelin adventiksi tehdä lanttuporkkanalaatikkoa, joten kaipa samalla uuninlämmityksellä voisi limputkin pyöräyttää. Resepti kuulostaa mainiolta, eli kokeiluun menee! Äitini on leipuri, mutta ei (ehkä juuri siksi) kotona leipää juuri leiponut. Joululimputkin haettiin kaupasta. Nyt olen muutaman vuoden ajan metsästänyt Sitä Täydellistä reseptiä. Tässä yhdistyy niin monta hyvänkuuloista piirrettä, että se voisi olla tämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos uuni muutenkin lämpiää, niin kokeile ihmeessä! En ole muita ohjeita kokeillut, mutta tämä maistuu ainakin meillä. :)

      Poista
  3. Tämä on kyl niin hyvännäköinen limppu, et pakko kokeilla joku päivä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Kunnon limppu kuuluu jouluun. :)

      Poista
  4. Hei olet joskus puhunut lempikirpputoristasi, mistä olet myös ilmeisesti tehnyt joskus jotain löytöjä. Saako kysyä että mikähän kirpputori se mahtaa olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä onko minulla yhtään varsinaista lempi kirppistä ja jos on, niin se vaihtelee tehtyjen löytöjen mukaan. Kiertelen kuitenkin enimmäkseen Tampereen kirppiksiä (esim. Jonnan kirppis). Lisäksi tulee käytyä joskus Pirkan kirpputorilla Kangasalla ja L.A. kirppiksellä Hämeenkyrössä. Kahtena kesänä oon myös tehnyt kesälomaretken Parkanon kirppiksille. Teen tosi paljon ostoksia myös netissä, esim. Facebookin Rättei, lumpui, retroi ryhmässä. :)

      Poista