DIY hillopurkkivalaisinSelailin eilen aamupäivällä Suukkosuun ensimmäisten päiväunien aikaan nettiä ja etsin olohuoneeseen vanhan tv-tason päälle sopivaa roikkuvaa valaisinta. Illat alkavat olla jo niin pimeitä ja pelkkä kattokruunu ei aina riitä antamaan riittävää valoa. Nettikirppiksiltä ei osunut mitään kivaa silmään, Artekin TW003 tuntui liian kalliilta ostokselta pienestä hoitorahasta, joten innostuin ideoimaan jotain omaa. Netistä löytyikin pian hauskoja kuvia hillopurkkivalaisimista ja siitä se idea lähti.Kotoa löytyi juuri tyhjentynyt hillopurkki ja käyttämättä oleva ikealainen valaisinjohto. Hillopurkin kanteen porattiin reikä lampun kannelle ja kansi ja lampunkanta maalattiin omasta varastoista löytyneellä mustalla spraymaalin jämällä. Sitten lamppu olikin valmis. Totesin kyllä heti lampun sytytettyä, että se on liian kirkas. Jotain himmentämään siis tarvittiin. Jemmasta löytyi purkki valkoista vesiohenteista maalia. Pudotin lasipurkin pohjalle muutaman tipan sitä ja pisaran vettä. Hölskyttelin maalin mahdollisimman tasaiseksi. Näin saimme purkista maitolasimaisen. Aamulla valaisinta katsellessa totesin sen tarvitsevan vielä jotain viimeistelyä johtoon. Olisin halunnut pujottaa johdon johonkin värikkääseen ontelokuteeseen, mutta kotoa löytyi vain mustaa trikookudetta. Joten päädyin teippaamaan johdon pilkullisella washiteipillä. Sellainen siitä sitten tuli.


Jos itse innostut tekemään vastaavaan, niin suosittelen seuraavaa työjärjestystä:
1. Pese hillopurkki huolella ja kuivaa hyvin.
2. Laita haluamasi väristä vesiohenteista maalia ja tippa vettä purkkiin. Sulje kansi tiiviisti. Hölskyttele maali tasaisesti purkin seinämille. Jätä purkki kuivamaan suuaukko alaspäin. Pese kansi maalista.
3. Poraa (tai pistä mies poraamaan ;) ) valaisimen kannan kokoinen reikä reikäterällä purkin kanteen.
4. Maalaa purkin kansi ja valaisimen kanta spraymaalilla. Teippaa johto maalarin teipillä valaisimen kannan läheisyydestä, että johto ei sotku maaliin. Anna kuivua hyvin.
5. Kierrä washiteippiä johdon ympärille.
6. Kokoa ja kiinnitä valaisin paikalleen.


Leppoisaa sunnuntaita!

17 kommenttia

 1. Tuollaisia purkkeja löytyy tästäkin huushollista! Eikun kokeilemaan....mutta miten mahtaa lamppu kestää umpinaisessa tilassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun kokeilemaan! Laitoin sisälle 4W LED-lampun (vastaa 40W hehkulamppua), joka ei kuumene oikeastaan yhtään.

   Poista
 2. Kiva lamppu! Itsekin olen tehnyt vastaavalla idealla lampun, tosin virkkasin siihen päälle vielä verkon että siitä tuli ikäänkuin "roikkavalaisin" :-)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, Anna! :) Tästä tuli aika kiva tähän paikkaan ja tarkoitukseen.

   Poista
 4. Ihana pikkuvalo :) Tein joskus opiskeluaikana Karhulan tölkistä pöytävalon ja hitsit kun oli kiva. Jonnekin lie on mokoma kadonnut :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Voi harmi jos omasi on kadonnut. Toivottavasti tulisi vastaan jostain hyvästä jemmasta vielä joku päivä.

   Poista
 5. Oi onpa kätevä ja suloinen! Ja sattuipa sulla tuuri, kun kaikki oli jo käden ulottuvilla; monesti tuollainen inspis mulla häviää, kun huomaa jotain uupuvan - eikä sitten viitsi vain sen takia lähteä kauppaan ja asia unohtuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Oli kyllä mahtava juttu, kun kaikki löytyi omista nurkista. Tuli tavallaan ilmaiseksi, kun mitään ei tarvinnut ostaa. :)

   Poista
 6. Tosi hieno valaisin! Ja kätevää, että kaikki tarvittava oli jo kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva! :) Oli kyllä mahtava tuuri, että kaikki löytyi kotoa, niin päästiin heti toteuttamaan. :)

   Poista
 7. Kiva ja kaunis lamppu. Hyvät ohjeet. Minäkin taidan kokeilla. Mulla on pahvilaatikollinen erilaisia osia vanhoista lampuista.

  VastaaPoista