12.12.2015

Joulupataleipä


Kun pari kolme vuotta sitten yhdessä jos toisessa blogissa jaettiin ohjetta helppoon pataleipään (klik!), innostuin itsekin sitä kokeilemaan. Kokeilun jälkeen ihanaa rapeakuorista leipää on tullut tehtyä usein. Kun näin K-ruoka-lehdessä ohjeen jouluiseen pataleipään, niin se oli pakko laittaa heti kokeiluun.


JOULUPATALEIPÄ

n. 4 dl vehnäjauhoja
2½ dl hiivaleipäjauhoja
½ ruisjauhoja
3 dl vettä 
½ dl tummaa siirappia
1 tl kuivahiivaa
1½ tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl anista
½ tl pomeranssinkuorta

Tuttuun tapaan aineet sekoitetaan vain lusikalla kulhossa ja taikina jätetään kohoamaan yön yli (12-16 h) kelmulla peitettyy kulhoon. Aamulla taikinasta muotoillaan leipä ja annetaan sen kohota 30 min. Valurautainen kannellinen pata laitetaan kylmään uuniin lämpiämään ja uuni annetaan kuumentua 225 asteeseen. Leipä laitetaan kuumaan pataan ja sitä paistetaan kannen alla noin 30 min ja sen jälkeen vielä ilman kantta noin 15 min. Helppoa ja vaivatonta!


Mielestäni tässä leivässä oli oikea joululeivän maku. Itse tosin tykkään joululeivässä vähän tiiviimmästä koostumuksesta. Tämä leipä voisi toimia hyvin joulun pyhinä aamiaispöydässä tai joulubrunssilla.

12 kommenttia:

  1. Taidan laittaa kokeiluun minäkin :) Ihanaa joulunodotusta teille <3

    VastaaPoista
  2. Mun ajatus joululeivästä on aina tumma, mutta tätä pitää kyllä kokeilla. Pataleivät on vaan niin herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama ajatus täälläkin ja tykkään myös ei-niin-reikäisestä leivästä. Mutta hyvää oli kuitenkin.

      Poista
  3. Oi ihanaa :) Mulla on patakin valmiina leipää varten, mutten ole vielä saanut tehtyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos patakin jo odottaa, niin kokeile ihmeessä. :)

      Poista
  4. Mä en ole koskaan tehnyt pataleipää, mutta nyt on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile. Yllätyt varmasti positiivisesti. :)

      Poista
  5. Pataleipää on tullut tehtyä joitakin kertaa. Mutta tämä voisikin olla kiva leipä joulupäivän illalliselle!

    VastaaPoista