27.12.2015

Karpaloposset


Joulupöydässä pulleat vatsat ovat varmasti muutenkin taattu, mutta mikäli haluaa varmistaa asian, kylkeen voi vielä tehdä helpon ja hyvän jälkiruoan. Tänä vuonna kokeilin possea.

Perinteisesti brittiläinen posse valmistetaan sitruunoista, mutta tein suomalaisen version karpaloista. Posse on nerokas jälkiruoka, kun sen valmistukseen tarvitsee vain kermaa, sokeria ja mehua. Hapan karpalomehu hyydyttää kerman ilman liivatetta.


KARPALOPOSSET
4 annosta

4½ dl kermaa
1,1 dl sokeria
10 cl sokeroimatonta, makeuttamatonta karpalomehua

Karpalokiille:
1½ dl sokeroimatonta, makeuttamatonta karpalomehua
3/4 dl hyytelösokeria

1. Sekoita sokeri ja kerma kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Varo pohjaan palamista.
2. Lisää joukkoon karpalomehu ja hauduta seosta vielä 5 minuuttia.
3. Jaa seos purkkeihin tai annosmaljoihin. Laita posset jääkaappiin jähmettymään. Anna jähmettyä ainakin pari tuntia tai seuraavaan päivään.
4. Kuumenna karpalomehu ja sekoita joukkoon hyytelösokeri vähitellen, koko ajan sekoittaen. Keitä seosta hieman, kunnes se sakenee. Jaa hieman jäähtynyt kiille possejen päälle.

Ohje: Kaikkien aikojen jouluherkut 2/2015


Kiille olisi saanut olla paksumpaa, mutta hyvin posset upposi. Kerma keitettynä yhdessä sokerin kanssa maistui hennosti kinuskiselle ja tunnetusti kinuski on karpalon kanssa mahtava makupari. Kirpsakka karpalokiille kevensi ja raikasti mukavasti kokonaisuutta.

Toivottavasti teillä oli mukava ja maistuva joulu. Meillä ainakin nautittiin, mutta nyt on vähitellen aika siirtää ajatukset kohti arkea. Ajattelin pitää joulun pientä postaustaukoa, mutta enpä sitten malttanut pysyä täältä pois. Pää on täynnä postausideoita, joten kuulemme taas ehkä pian. :)

Leppoisaa sunnuntaita!

4 kommenttia:

  1. Kauniit annokset <3
    Mie tein tänään ruuaksi kunnon makkarasopan kun alkoi jo kaikki jouluruuat niin kyllästyttämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Meillä syötiin vielä jämiä, mutta jos huomenna jotain muuta.

      Poista
  2. Tämä onkin minunne ihan uusi tuttavuus. Pitääpä laittaa kokeiltavien listalle! Kauniin näköinen jälkiruoka! Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! On aika jännä valmistaa, kun ei tarvi liivatetta tms. Hyytyy jääkaapissa.

      Poista