Fanett 65TLöysin pari ja puoli vuotta sitten kaksi upeaa Fanett 65T tuolia kirppikseltä. Ne kuuluvat yhä suosikkilöytöihini. Näistä tuoleista olen saanut paljon kyselyitä. Niistä on pyydetty kuvia tunnistusavuksi, viimeksi jokunen päivä sitten. Vuosien kuluessa kun leimat ovat saattaneet haalistua, tarrat irtoilla ja innokkaat maalarit sutia päälle väriä, niin tunnistaminen on saattanut vaikeutua. Ajattelinkin tehdä tuoleista postauksen kaikista niistä kiinnostuneille.

Meidän tuolit ovat kauniin puun väriset. Niissä on seitsemän pinnaa selkänojassa. Tuoleista löytyy pohjasta Edsby Verkenin leima. Käsittääkseni tarrojakin on käytetty. Istuinosassa on keskellä pyöreä istuinkuppi. Istuinosan etureuna on taivutettu kauniisti. Jalat ovat tukevasti kiinni metallisissa osissa.

Olen ollut siinä uskossa, että nämä tuolit ovat myöskin Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia, kuten ne useimmin tavattavat kuusipinnaiset, koska näin olen nähnyt sanottavan useassa paikkaa. Hetki aikaa sitten kuitenkin blogiini eksynyt lukija vinkkasi Lahden Historiallisen museon sivuista (klik!), jossa tämä väite kumottiin. Nyt olisikin kiva tietää, onko tosiaan näin ja kuka sitten mahtaa olla näiden tuolien takana.


"Ensimmäiseksi tuolissa kiinnittyy huomio siihen, että sen selustassa on seitsemän pinnaa. Se poikkeaa perinteisestä Fanett-tuolista, jossa pinnoja on yksi vähemmän. Ilmari Tapiovaara suunnitteli kuusipinnaisen Fanett-tuolin ruotsalaiselle Edsbyn tehtaalle 1950-luvun alussa. Meillä Suomessa Asko valmisti lisenssillä kyseistä tuolia vuodesta 1955 vuoteen 1966 asti. 

Seitsenpinnainen Fanett 65 T –tuoli puolestaan on Edsbyn tehtaan muunnos aiemmasta Fanett-tuolista. Fanett 65 T ei siis ole Tapiovaaran itsensä suunnittelema. Askon mallistossa Fanett 65 T -tuolia ei ole ollut." (Lähde: Lahden Historiallinen museo)

Oli miten oli, tuolit ovat kauniit, sirot ja hyvät istua. Toisenkin parin ottaisin mieluusti.

14 kommenttia

 1. Aina oppii jotain uutta, kiitos tästä. Usein näistä tuoleista näkee kuvia vaan normaalista asennosta, kiva kun kuvasit tuolit myös pohjasta - tunnistaminen kirppareilla helpompaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kuvista on iloa, mikäli näitä tuoleja tulee vastaan. :)

   Poista
 2. Totta. Tuolit ovat kauniit ja sirot. Ovatpa sitten Tapiovaaran tai jonkun muun suunnittelijan käsialaa. Itse olen myös ko katsellut. Kiitos tiedoista! Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, itse tykkään tosi paljon 50-luvun huonekaluista. Sopivat mitoitukseltaan hyvin saman aikakauden taloon. :)

   Poista
 3. Kiitos tästä mielenkiintoisesta jutusta, opin monta uutta juttua näistä tuoleista :) Meiltäkin pinnatuoleja löytyy seitsemän, ne on kulkeutuneet kotiin tuttujen ullakoilta ja kirpputoreilta. Ne ovat ihan taviksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos oli hyödyllinen juttu. Mun mielestä kaikki pinnatuolit on kauniita. Myös ne tavikset. :)

   Poista
 4. Upeat tuolit :) Itse etsiskelin kuumeisesti 4kpl tuoleja ruokailutilaan, enkä osaa päättää, millaiset haluaisin! Luotan siis siihen, että tuolit löytävät minut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ne oikeat löytävät sinut. Usein niin käykin, kun vaan malttaa odottaa. :)

   Poista
 5. Tosi upeat tuolit ja ei sillä ole merkitystä kenen tekeleet. Noissa on niin hyvä istua ja muotokieli on täydellinen ❤️ Meillä on ihan perus pinnatuoleja ja tykkään niistäkin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin ihastellut teidän tuoleja. Tosi kauniita nekin. :)

   Poista
 6. Kauniit tuolit jokatapauksessa. Meillä on lähes identtiset puutuolit, mutta luulin niiden olevan Varjosen puutehtaan. Kunnes lukija asiaa oikaisi.

  Tuolien keveys ja väritys ♥♥♥.

  VastaaPoista
 7. Onpa kaunis muotoilu! Tuoleista jollain tapaa huokuu se, että ne on tehty kestämään ja että jokaista yksityiskohtaa on mietitty :)

  VastaaPoista