Talon ulkomaalaus - vinkkejä kaivataan!

Suunnitelmissamme on aloittaa talomme ulkomaalaus tänä kesänä. Jo pelkkä ajatus kauhistuttaa, tosin lähinnä vain itseäni. Olemme tehneet tässä talossa isompiakin ja vaativampiakin remontteja, mutta nyt on iskenyt jonkinlainen remonttilaiskuus ja pelkästään tämän työlään homman ajattelu laittaa heikottaan. Alunperin ajattelimmekin teettää homman ulkopuolisella, mutta tällä hetkellä siihen ei taida olla mahdollisuuksia.

Talomme eteläpääty on hyvin surullisessa kunnossa. Siellä maali irtoilee lastuina. Muualla maalipinta on vielä kunnossa. Löysimme kellarista vanhan maalipurkin, joten tiedämme viimeisen kerroksen olevan erästä pienen valmistajan akrylaattimaalia. Alla näyttäisi olevan mahdollisesti ainakin yksi kerros maalia, oranssinruskea. Ennen kuin maalausurakkaan päästään on edessä maalinpoisto ja laudoituksen uusiminen joiltain osin (ikkunan päältä). Myös ruskean sokkelin maalaus uudestaan huokuttelee, mutta se on toinen projekti se.

Kaipaisinkin teiltä tsemppejä ja vinkkejä projektiin. Miten vanha maali kannattaa poistaa? Kannattaako tehdä muita esivalmisteluita? Millä maalilla maalaisit? Mitä maalia teillä on käytetty? Mitä muuta on hyvä ottaa huomioon?

Kiitos jo etukäteen! :)

27 kommenttia

 1. Meillä on sama urakka edessä tänä kesänä. Muutama tuttu on poistanut vanhasta talostaan maalit hiekkapuhaltamalla. Meillä ei vanhoja maaleja poisteta, koska maalipinta on kunnossa. Ainoastaan painepesurilla pestään talo. Muuta vinkkiä en kyllä osaa antaa. Samalla maalillahan se talo pitäisi kai maalata, kuin mitä aikaisemmatkin maalit on eli jos edellinen maali on akrylaattia niin samalla seuraavakin kerros. Maalikaupassa tietävät varmemmin.

  Tsemppiä maalausurakkaan. Itseäkin vähän hirvittää koko juttu. Meillä kun ei juuri mistään kohdasta pääse taloa maalaamaan ilman telineitä. Taidan itse osallistua lähinnä talkooväen ruokahuoltoon.

  VastaaPoista
 2. Oi, tsemppiä urakkaanne! Tuo pohjatyön tekeminen on se suurin operaatio. Kyllä sitä jo sitten maalaa uutta maalia seinään. En osaa antaa neuvoja, mutta sen kokemuksesta tiedän, että suuren säästön saa kun itse viitsii tehdä. Itse maalasin yhden kesäloman taloamme ja seuraavana kesälomana maalasin ritilikköä terassien yms reunoihin. Varmasti nopeammin olisi käynyt ammattilaiselta, mutta hintalappu oli myös aikamoinen. Tälläinen päätös silloin ja elämäntilanne antoi mahdollisuuden, nyt ehkä joutuisin ottamaan ulkopuolisen, kuopus ei varmaankaan menisi siinä sivussa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itse tekemällä säästää sievoisen summan. Meilläkin tuo taapero hankaloittaa hommaa, kun ei pystytä tekemään yhtä aikaa, mutta ehkä tästä selvitään. :)

   Poista
 3. Meilläpä onkin rintamamiestalomme vinyyliverhoiltu. Vaikka verhous tehtiin itse, niin kyllä se tuli maksamaan, mutta verhoilu on nyt huoltovapaa! <3 Tehdas takuu on 40v, jonka aikana verhoilun pitäisi säilyttää värinsä ja pintansa samanlaisena. Ihan puulaudoituksesta menee; ei ole vieraat huomanneet puun vaihtuneen muoviin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin varmasti toimiva vaihtoehto. Erään sukulaisen talossa on tällainen verhoilu. Me taidetaan kuitenkin pysyä puussa toistaiseksi.

   Poista
 4. Hurjasti tsemppiä isoon projektiinne! :) Meilläkin on maalaus edessä, muttei ainakaan vielä tänä vuonna. Kuitenkin lähivuosina ja ennen kuin maalipinta on kovin huonossa kunnossa, että riittäisi tuo painepesurilla pesu. Kannattaa vielä varmistaa maalikaupasta mitä maalia pintaan on käytetty, irrottaa iso lastu maalia talon pinnasta ja viedä analyysiin. Lenkkireittini varrella on lähiaikoina maalattu talo, jonka uusi maali reagoi vanhan kanssa eli maalit kupruilevat pois. Näky on kamala ja korjausmaalauksessa jälleen iso työ. Toivotaan teille oikein hyviä maalauskelejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Maalin valinnassa täytyy olla tarkkana. Nähtävästi se maali, jolla talo on viimeksi maalattu, ei ole ollut sopiva. Harmittaisi tehdä koko homma uudestaan parin vuoden päästä, joten yritetään tehdä kerralla kunnolla.

   Poista
 5. Meillä vielä ei tänä kesänä todennäköisesti ryhdytä samaan hommaan mutta takaraivossa sekin on odottamassa.kuullostaa tutulta tuo ahdistus/suureen hommaan ryhtymisestä. Me vaihdetaan ulkoverhoilu samassa rytäkässä, joten en osaa kyl auttaa tuossa pohjatyön tekemisessä. Tosin mä en kyllä uskaltais painepesuria käyttää(joku lööppi painunut mieleen,että homehduttanut talonsa niin).Tsemppiä! Se ryhtyminen on yleensä se vaikein ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Totta, alkuun pääseminen on yleensä vaikein. Onneksi meillä on jo maalinpoisto lähes tehty ja pian päästään maalikaupoille. :)

   Poista
 6. Meiän seinä näyttää juuri samanmoiselta! Itse olen todennut aika näppäräksi sellaisen littanan lastan, jonka saa ujutettua lateksin alle ja maali irtoaa isoina laattoina. lopuksi sitten vain vedän teräsharjalla, hyvin kiinniolevia maalejahan ei tarvitse irroittaa. On muuten aika nautinnollista loppupeleissä toi homma, kun näkee miten seinä puhdistuu!
  Me valitsimme jo aikaa sitten uulan maalit, projekti tosiaan kestänyt jo useamman vuotta, mutta jos nyt aloittaisin tutustuisin kyllä Virtasen 4öljyn maaleihin, niistä olen kuullut paljon hyvää.
  Tsemmppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! :) Nuo Virtasen maalit kiinnostaisi itseäkin. Olen lukenut niistä vain hyvää, joten ne ovat yksi varteenotettava vaihtoehto.

   Poista
 7. Me ollaan kyllä oltu tosi tyytyväisiä sen maalijyrsimen hankintaan. Vanhassa maalissa on muovia vähän seassa ja me halutaan se kaikki pois uuden maalin alta, siksi ettei hommaan tarvitsi ryhtyä vuosiin uudelleen. Ensimmäinen seinä on ollut nyt kaksi vuotta valmiina ja se näyttää kuin uudelta. Eli suosittelen tekemään pohjatyöt kunnolla niin saa nauttia hyvästä lopputuloksesta pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin uusin kerros on muovimaalia, joten mekin halutaan se pois. Kova homma, mutta ehkä tästä selvitään. :) Kiitos kaikista vinkeistä! :)

   Poista
 8. Tosiaan teidän talo on muutama vuoai ennen kuin siihen muutitte maalattu tuon väriseksi. Sitä ennen se on ollut oranssinruskean värinen ainakin vuodesta 82 ��. Kaikki irtoava rapsutettava pois ja maalikaupassa tietävät parhaan maalilaadun kun otatte lastun vanhaa maalia mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! :) Harmi, kun talo on ehditty maalaamaan muutama vuosi sitten, koska maalivalinta on luultavasti mennyt pieleen. Helpommalla olisimme päässyt, jos olisimme päässeet maalaamaan alkuperäisen kerroksen päälle, koska se on varmasti ollut taloon sopivaa.

   Poista
 9. Meilläkin on maalausurakka edessä päin, ja en kyllä tsempata osaa kun vähän itsekin sitä tarvitsisin..Mutta me aloitimme urakan jo viime kesänä. Maalattiin punamullalla. Harjasimme karkealla harjalla irtoavan maalin pois ja sitten vain pensseli kauniiseen käteen ja hommiin :)
  Kyllä oli käsivarret kipeenä pikku urakan jälkeen mutta lopputulos niiltä kohdin olikin jotain muuta..eli kannattaa siis ryhtyä toimeen.. Eikä sitä tarvitse koko taloa kerralla tehdä vaan me aloitimme edestä ja tänä kesänä on takaosa ja ehkä sivut..Katsotaan saadaanko talosta saman värinen kun punamulta maalista ei aina tiedä...Eli maalausintoa !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä ja hurjasti tsemppiä sinnekin! :) Mekään ei aiota maalata koko taloa kerralla. Tänä kesänä tuo huonolta näyttävä eteläpääty vain. Muut sivut on vielä hyvässä kunnossa, joten katsotaan niitä myöhemmin.

   Poista
 10. Ai niin ja me vaihdamme vain osan ulkorimoista, jotka vaativat vaihtoa..Haluamme että vanha talo olisi vanhan näköinen vaikka joskus ehkä meilläkin edessä koko ulkokuoren uudelleen tekeminen...Mutta ei vielä pitkään aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin halutaan säästää mahdollisimman paljon vanhaa. Se on myös kustannuskysymys. En myöskään näe järkeä ainakaan vielä koko vuorauksen vaihtoon, koska se on terveessä kunnossa.

   Poista
 11. Jos talossa ei ole tuuletusrakoa laudoituksen alla (kuten ei kai rintamamiestaloissa koskaan ole), pitäisi maalin olla hengittävä eli ei muovimaali. Kannattaa raaputtaa kaikki vanha maali pois (miten, en osaa sanoa, koska meillä on vielä sama urakka edessä, huh!) ja maalata sitten uudestaan jollain hengittävällä. Itse aiomme laittaa punamultaa, koska talo on alunperinkin maalattu sillä. Tsemppiä urakkaan, mäkään en oikein vielä uskalla ajatella meidän vastaavaa hmmaa, muttei se onneksi tänä kesänä vielä olekaan edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :) Meillä ei ole tuuletusrakoa ja itsekin olen ymmärtänyt, että tässä tapauksessa maalin tulee olla hengittävää.

   Poista
 12. Hengittävyys on toki tärkeää, mutta mielestäni yöunia ei kannata menettää, jos kaikkia maaleja ei saa uuden alta pois. Ovathan ne siinä seinässä jo vuosia olleet ilman että talo on mädäntynyt ja paraneehan hengittävyys huomattavasti jos suurimman osan maalista saa irti ja laittaa uutta hengittävää tilalle. Toki lopputulokseen voi vaikuttaa jos uuden maalin on alla vanhoja kerroksia, mutta ainakin omasta mielestäni tällaiset kauneusvirheet vain kuuluvat vanhaan taloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista! :) Olen miettinyt, mikä on riittävä määrä putsattua pintaa. Ehkä me ei välitetä pienimmistä hippusista, vaan annetaan olla, kun ovat tiukasti kiinni. Eiköhän talo jo hengitä, kun lähes koko pinta on kuitenkin puhtaana.

   Poista
 13. Ihania kuvia.
  valitettavasti ulkomaalauksesta en tiedä tuon taivaallista, joten parempi olla neuvomatta :-)

  VastaaPoista
 14. http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-2000001058065.html
  ei kannata painepesurilla pestä. Itselläni edessä kesäpaikan aitan seinien raaputus ja maalaus. Virtasen 4 öljyn maalilla tehdään.

  VastaaPoista