Viimeistelyjä vaille valmisTänään saimme tehtyä talon eteläpäädyn ulkomaalauksen lähes loppuun, jes! Nyt odotellaan maalin kuivahtamista, niin päästään maalaamaan vielä ikkunanpuitteet ja räystäslauta loppuun. Tämän jälkeen tarkoitus olisi maalata vielä sokkeli. Laitan lopputuloksesta vielä myöhemmin kuvaa, mutta ajattelin kertoa tästä projektista paremmin jo nyt, kun asiat ovat tuoreessa muistissa.

Meidän talo oli siis maalattu aiemman omistajan toimesta erään pienen valmistajan pellavaöljyemulsiota sisältävällä akrylaattilateksimaalilla. Sävy oli Teknoksen talomaalikartasta TM 7622. Lähtötilanteesta voit lukea tarkemmin täältä (klik!).

Aloitimme projektin irroittamalla laudoituksen rimat. Tämän teimme siksi, koska se helpotti huomattavasti maalin poistoa. Koko laudoituksen uusimiselle emme nähneet tarvetta tässä vaiheessa, koska se oli hyvässä, terveessä kunnossa. Päädyimme kuitenkin uusimaan laudoituksen ikkunoiden alta, koska laudat oli näissä kohtaa halkeillut paikoin pahasti.


Tämän jälkeen vuorossa oli maalinpoisto. Halusimme poistaa vanhan maalin mahdollisimman hyvin, koska se sisälsi lateksia. Maalin poistoon harkitsimme maalijyrsintä, mutta koska se on sen verran hintava laite kaupasta ostettuna (toki sellaisen olisi saanut ehkä vuokrattuakin), niin isäntä päätyi rakentamaan sellaisen itse hyvin yksinkertaisesti kulmahiomakoneesta. Ostimme volframilaikan, joka maksoi noin parikymppiä. Lisäksi isäntä kiinnitti parilla ruuvilla kulmahiomakoneeseen metallilevynpätkän pari milliä laikan pintaa korkeammalle. Sen ansiosta laikkaa oli helppo painaa tasaisesti seinää vasten. (Huom! Jos päädyt samaan, niin omalla vastuulla. ;) Sitten alkoi pölyinen vaihe, jossa suojalasit ja hengityssuojain olivat tarpeeseen. Vanhan maalin poistamiseen meni isännältä kaksi iltaa. Paikoin vanha maali oli tosi tiukassa ja sitä jäikin täplittäin hiukan sinne tänne. Totesimme seinän olevan kuitenkin sen verran puhdas, että uskomme sen hengittävän tarpeeksi jälleen. Maalia poistettaessa isäntä yritti myös saada kosteuden vaikutuksesta harmaantuneen pinnan mahdollisimman puhtaaksi. Kuva tästä vaiheesta on otettu iltahämärässä, joten tosiasiassa pinta näytti siistimmältä. Maalinpoiston jälkeen laudoitus uusittiin paikoin.


Seuraavaksi vuorossa oli pohjamaalaus. Päädyimme käyttämään Uulan tuotteita, joten valitsimme Uulan pohjamaalin. Tässä maalissa on homeenestoaine mukana, joten erillistä käsittelyä ei tarvittu. Sävytimme maalin pintamaalauksen helpottamista ajatellen talossa olevaan sävyyn. Emme päätyneet vaihtamaan sävyä, koska tarkoituksena oli maalata vain tämä pääty ja mielestämme vihreä sävy oli hyvä. Vihreä on aika perinteinen valinta rintamamiestaloon, vaikka 50-luvulla käytetyt sävyt ovatkin olleet hieman kellertävämpiä. Maalasin uudet rimat pohjamaalilla maassa ennen kiinnitystä. Se oli rasittavaa ja hidasta puuhaa, kun rimoja piti käännellä. Hommaan meni kaksi iltaa. Vesiohenteinen pohjamaali oli kuitenkin kevyttä maalata, lähes hajutonta ja peitti todella hyvin.

Kun seinä oli pohjamaalattu ja rimat oli kiinnitetty paikalleen, oli viimein pintamaalauksen vuoro. Päädyimme Uulan petrooliöljymaaliin. Mietimme myös pellavaöljymaalia, mutta sen kanssa kerrospaksuus on tarkempi ja se vaatii yleensä mielellään kaksi pintamaalikerrosta. Petrooliöljymaali puolestaan peittää kertasivelyllä. Ihan sivelyksi en maalaamista sillä voisi kutsua, koska aika jäykkää tavaraa se on ja vaatii ruista ranteeseen. Se kuitenkin peitti loistavasti, eikä valunut. Öljymaalit eivät ole hätäisten hommaa, koska kuivaminen on yllättävän hidasta. Se saattaa viedä muutaman päivän.

Tällä hetkellä maali on vielä märkää ja viimeistelyt tekemättä (kts. ensimmäinen kuva), mutta en voisi olla tyytyväisempi lopputulokseen! Kuten jo lupailin, niin laitan myöhemmin vielä lopputuloksesta kuvaa ja samalla päästään teidät vaikka etupihallemme kierrokselle, kun sieltä on siivottu rempparomut pois. Takapihalle (klik!) pääsittekin jo viikonloppuna.

Työniloa kaikille vastaavaa aikoville! Kysykää, jos jäi kysyttävää, niin yritän neuvoa parhaani mukaan. Maalin kestävyydestä en osaa sanoa vielä mitään, mutta palataan asiaan muutaman vuoden päästä, mikäli blogi on vielä pystyssä.

(Ei maksettu mainos. Maalit ostettu omin rahoin.)

10 kommenttia

 1. Näyttää tosi hyvältä nyt jo, olette olleet ihanan tehokkaita :D Me ollaan vaan puuhasteltu muita pihahommis ja julkisivu on odotellut vuoroaan. Me saimme maalinjyrsimen edullisesti kumppanimies työn kautta, mutta aika hintavia ilmeisesti ovat :/ Tsemppiä viimeistelyihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä vielä pitkälti kesää ja maalausilmoja jäljellä, joten etteköhän tekin vielä ehdi. :)

   Poista
 2. Hyvältä näyttää. Ja, onnittelut siitä, että olette jaksaneet uurastaa. Kyllä lopputulosta on sitten mukava ihastella monta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, toivottavasti seinä pysyy hyvänä pitkään ja sitä on ilo katsella.

   Poista
 3. Hui! Teillä on kyl melkoinen remppa menossa! Onneksi se taitaa olla jo voiton puolella. Meillä on sama edessä parin vuoden päästä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiton puolella jo onneksi tältä erää. :) Katsotaan jos ensi kesänä jaksaisi ottaa länsiseinän käsittelyyn. Se on vielä hyvännäköinen, mutta haluttais saada lateksit pois.

   Poista
 4. Sehän kävi äkkiä! Hyvä te!:) Mua toisaalta vähän harmittaa, että meillä joudutaan uusimaan koko panelointi, mutta eipä ne vaan ikuisuutta kestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti se sujui, kun otti asian tehdäkseen. :) Harmi, jos teillä menee kaikki uusiksi, mutta eipä puu ikuista ole.

   Poista
 5. Hei. Saanko olla utelias...millä Uulan värisävyllä talonne on maalattu. Näyttää hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa kysyä! Tieto sävykoodista löytyy tuosta tekstistä. Se on siis Teknoksen talomaalikartasta TM 7622. Maalina Uulan petrooliöljymaali. :) Uulan maalit voi siis sävyttää lähes mihin vaan haluamaansa sävyyn.

   Poista