Lattiarakkautta

Tiedän, että nyt minun pitäisi oikeastaan kirjoittaa alkuviikkoon lupaamani postaus meidän DIY eteiskaapista, mutta päätinkin maalata meidän keittiön lattian! Olen pohtinut asiaa jo nelisen vuotta, kunnes muutama päivä sitten luin Kootut murut-blogin postauksen (klik!) lattian maalauksesta. Lopputulos oli niin upea, joten hyvien ohjeiden ja vinkkien myötä päätin tarttua tuumasta toimeen.

Lattian maaliksi valikoitui liuotinohenteinen, perinteinen Betolux ja sävyksi Tikkurilan vanhan ajan värikartan 0401. Mietin myös toisen valmistajan perinteistä lattiamaalia, mutta sen käyttö kariutui kehnoon saatavuuteen. Betoluxia sen sijaan oli tuossa meidän pienessä rautakaupassa heti-nyt, kun inspiraatio iski. Päädyin liuotinohenteiseen maaliin, koska en usko, että vesiohenteiset kestäisivät tämän sakin käyttöä. Portaat maalasin Betolux Akvalla muutama kesä sitten ja ne ovat kestäneet yllättävän hyvin kulutusta. Kolhuja on tullut, kun ollaan kolhittu huonekaluja ja remppatarvikkeita siirrellessä, mutta askelmissa ei näy kävelemisen jälkiä. Keittiössä lattia on niin kovalla kulutuksella, että en uskonut Akvan sopivan sinne. Sitä paitsi kiiltävämmästä Betolux pinnasta on helpompi siivota sotkut, kuin mattamaisemmaksi ja jotenkin huokoisemmaksi jäävästä Akvasta.Pelkäsin etukäteen Betoluxin pitkää kuivumisaikaa, joten muu perhe lähti mökille, kun jäin maalaamaan. Maanantaina iltapäivällä pesin lattian huolella, hion lattiassa olleen lakkapinnan rikki käsihiomakoneella, kirosin pölyn määrää ja luuttusin pölyt huolella pois. Sitten maalasin ohennetulla maalilla ensimmäisen kerroksen ja lähdin myös mökille pakoon karmeaa maalinkäryä. Seuraavana päivänä, kun maalauksesta oli kulunut noin 19 tuntia, palasin kotiin maalaamaan seuraavan kerroksen. Lattia oli kuiva, ei enää yhtään tahmea ja sillä uskalsi kävellä. Tänään palasimme mökiltä taas vajaa vuorokausi maalauksen lopetuksesta ja lattia oli taas kävelykunnossa. Sitä tulee varoa vielä seuraavan viikon ajan ja vasta noin kuukauden kuluttua maalipinta on saavuttanut lopullisen lujuutensa.


Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen! Keittiön ilme raikastui, mutta samalla se sai sopivaa mummolahenkeä, koska onhan maalattua lautalattia niin perinteinen juttu rintamamiestalossa. Itse hommakaan ei vienyt kuin kahtena päivänä sen muutaman tunnin, joten loppujen lopuksi se ei ollut edes kovin isotöinen projekti. Jälleen kerran suunnitteluun meni huomattavasti enemmän aikaa. ;D Nyt keittiön ja käytävän lattia sulautuu myös paremmin muualla olevaan harmaaseen laminaattiin. Kyllä kannatti!

Loppuun vielä kuva keittiöstä viime talvelta. Täytyy sanoa, että kyllä tuo Nefriitin-sävyinen seinäkin teki ison muutoksen tilaan. :)

P.S. Vetimet odottaa asentamista kuistilla. Joten kyllä se kaappipostauskin vielä tulee. :)

13 kommenttia

 1. Mahtavaa, että ohjeista oli apua ja inspiraatiota! Jostain syystä se etukäteistuskailu kestää aina paljon pidempään kuin varsinainen työ :D Noo hyvin suunniteltu on puoliksi tehty...

  Tosi ihanalta näyttää lopputulos, on siinä maalatussa lautalattiassa vaan sitä rintsikan henkeä. Ja vihervä seinä toimii just hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ohjeista oli apua. Postaus toimi lopullisena sysäyksenä alkaa hommaan. Ja kyllä kannatti! :)

   Poista
 2. Tosi kaunis ja raikas lopputulos! Noihan se usein menee, että hommaa suunnittelee ja lykkää, ja kun lopulta saa ryhdyttyä, melkein harmittaa ettei tullut tehtyä aiemmin kun homma olikin niin nopsa :-D

  VastaaPoista
 3. Siitä tuli ihana! Eikös se niin mene, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty :D

  VastaaPoista
 4. Kyllä, muutos aikaisempaan on hurja. Niin seinän kuin lattiankin värivalinnat ovat erittäin onnistuneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Muutos on kieltämättä hurja. Keittiö on nyt paljon raikkaampi ja toisaalta tunnelmallisempi. Enempi meidän näköinen. :)

   Poista
 5. Kaunis latttia ja sopii hyvin tuon ihanan seinän kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Molemmat maalaukset muutti keittiön ilmettä valtavasti. Kannatti maalata! :)

   Poista
 6. Eipä tunnista enää samaksi keittiöksi! Hienoa jälkeä❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Hassua kuinka pelkällä maalilla voi saada näin valtavan muutoksen. :)

   Poista