Kylmää pakoon
Olen monena talvena talvettanut meidän pelargonit joko kellarissa tai lämpimässä huonetilassa. Molemmissa se on onnistunut vaihtelevalla menestyksellä. Nyt meillä ei ole enää oikein sopivaa paikkaa talvettamiselle kellarissa, joten laitoin ne yksi päivä kuistin ikkunalaudalle. Se on kuitenkin yksi talon valoisimmista ja viileimmistä tiloista, koska se on lähes kokonaan ikkunaa. Mårbacka (joka on jo muutaman vuoden vanha ja kokeilemistani lajikkeista helpoin talvetettava) unohtui vielä kesäkeittiöön, mutta täytyy muistaa tuoda sekin sisälle pian ennen yöpakkasia.

Talvettamista varten istutin kesän parvekelaatikoissa ulkona kuistin ikkunoilla viihtyneet pelargonit saviruukkuihin ja leikkasin niistä kuihtuneita kukkia ja ruskettuneita lehtiä pois.Vielä täytyisi ottaa nuputkin pois, ettei ne vie voimaa kasveilta, mutta en vielä raaskinut. Siinä ne nyt saa sitten olla ja unohtua. Kastelen jokusen kerran talven aikana, mutta multa saa kuivahtaa reippaasti kasteluiden välissä. Kun kevätaurinko alkaa ilmoitella itsestään, alan vähitellen lisäämään kastelua ja myöhemmin lannoittamaan. Toivotaan, että ensi kesänä saadaan taas kukkaloistoa.

Mukavaa perjantaita! :)

12 kommenttia

 1. Itse olen ollut huono talvettamaan pelargoneja, mutta nyt veinkin kesällä ostamani viisi erikoispelargonia naapurin hoidettavaksi. Hän saa siitä sitten ensi keväänä itselleen pistokkaita palkaksi. Dahlian talvettaminen on kyllä onnistunut oikeinkin hyvin, vaikka se on saanut tuolla autotallissa ollakin ihan oman onnensa nojassa.

  Kivaa aurinkoista perjantaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole saanut erikoispelargoneja talvehtiin. Perinteiset sävyt ja vanha kunnon Mårbacka on sen sijaan talvehtinut hyvin. Kivaa sunnuntaita! :)

   Poista
 2. Sama täällä talvetan pelakuuni aina. Viimetalvena ihan vaan sisätiloissa, kun ei enää ole muuta paikkaa ja silti kaikki selvisivät..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että selvisivät! Toivottavasti onnistutaan molemmat yhtä hyvin tälläkin kertaa. :)

   Poista
 3. Ihan samoissa tunnelmissa täälläkin, aloitan nyppimisen ja mies vie säilöön, mut kun kukkii vielä niin kauniisti .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä kukkia millään raskisi nyppiä. Taidan antaa kukkia vielä hetken. :)

   Poista
 4. Toivotaan että saisit keväälle asti kukat säilymään.
  Hyvä idea laittaa nuo (onko kukka anopinhammas/kieli ?) tonne riippuvaan ruukkuu. Mä voisin kans yrittää panna ne ylös.
  Mä en tykkää että ne ovat pöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! :) Se on anopinhammas. Mielestäni aika hauskat noin. :)

   Poista
 5. Täällä ollaan ihan samoissa puuhissa, meillä on nyt kuistilla ihan ruuhkaa :D

  VastaaPoista
 6. Minun pelakuiden talvettaminen ei kertakaikkiaan ole tuottanut tulosta! Aina ne kuolla kupsahtavat kevään korvalla. Ilmeisesti tila on ollut liian lämmin. Tai tiedä häntä mikä vikana on ollut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh! :( Liian lämmin huoneilma saattaa olla syynä. Käsittääkseni olisi parasta, jos lämpöä olisi alle 20 astetta. Toinen syy saattaa olla synkkä talvi. Jotkut suosittelee lisävaloa, mutta itse en ole käyttänyt. Kuistille tulee kuitenkin valoa kolmesta eri ilmansuunnasta, vaikka sekin on välillä liian vähän pimeimpään aikaan.

   Poista