DIY makramee seinävaate + noin suurin piirtein ohje

Macrame, tai suomalaisittain makramee, on hyvin vanha arabialainen tapa valmistaa seinävaatteita ja muita käsitöitä solmimalla. Törmäsin tähän tekniikkaan ja sillä tehtyihin upeisiin seinävaatteisiin joskus puolisen vuotta sitten. Siitä lähtien on tehnyt mieli kokeilla sitä itsekin. Viime viikonloppuna Suomen Kädentaidot-messuilla (klik!) makrame-tekniikalla tehdyt seinävaatteet ja oviverhot olivat hyvin edustettuina ja sainkin lopullisen kipinän lähteä toteuttamaan seinävaatteen itsellekin.


Mukaan messuilta lähti vyyhti Paula-punoskudetta (myös moppilangasta näitä tehdään paljon), mutta ajattelin säästää sen tuonnemmaksi ja harjoitella tekniikkaa ensin varastosta löytyneellä tummanvihreällä trikoomatonkuteella. Vietin pari iltaa Instagramissa ja Pinterestissä (löydät blogini nyt myös sieltä nimellä Pilviraitti) tutkien erilaisia solmuja ja muiden toteuttamia seinävaatteita. Lopulta olin kerännyt tarpeeksi rohkeutta solmiakseni ensimmäisen solmun. Mitään valmista kokonaista ohjetta ei minulla ollut, joten lähdin rakentamaan selaista itse ja ajattelin jakaa sen nyt täällä teillekin.Makramee seinävaate

Tarvikkeet

- 43 cm tanko (itse käytin ohutta harjanvartta, myös esim. oksa käy)
- vajaa 1 kg trikoomatonkudetta
- sakset

Työohje

1. Kiinnitä tankoon ripustuslenkki ja laita tanko roikkumaan. Leikkaa trikoomatonkuteesta noin 5 metriä pitkiä pätkiä 14 kpl. Jos kuteessa on solmuja, jätä ne välistä pois. Taita jokainen pätkä kahtia ja kiinnitä aloitussolmulla tankoon. Näin muodostuu yhteensä 28 narua.

     Aloitussolmu (Lark's Head) Taita naru keskeltä kaksinkerroin, vie riman alta ja pujota narut lenkistä.

2. Tee sitten yksi rivi kaksinkertaisia kohosolmuja.

     Kaksinkertainen kohosolmu (Double Half Hitch) Ota työhön erillinen naru, pidä se vaakatasossa ja tee solmut sen ympärille. Vie rimalta tuleva naru apunarun ympäri ja lankalenkistä. Tee samalla narulla vielä toinen samanlainen solmu ja kiristä molemmat solmut tangon juureen.

3. Jatka sitten kaksoistasosolmuilla. Tee kaksoistasosolmuja yhteensä 12 riviä ja jätä rivien väliin pari senttiä tilaa. Jotta pinnasta tulee verkkomainen (Alternating Square Knot), solmi aina seuraavan kerroksen solmut lomittain suhteessa edellisen kerroksen solmuihin. Jätä kaksi reunimmaista narua odottamaan.

     Kaksoistasosolmut (Square Knot) Ota 4 vierekkäistä narua. Vie oikeanpuoleinen naru keskimmäisten narujen yli ja vasemman narun ali. Vie vasen naru keskimmäisten ali ja oikean narun yli. Kiristä solmu. Toista päinvastoin, eli vie oikeanpuoleinen naru keskimmäisten yli ja oikean ali. Kiristä solmu.

4. Kun olet solminut yhteensä 12 rivin verkkomaisen kuvion, tee yksi rivi yksinkertaisia kohosolmuja.

     Yksinkertainen kohosolmu (Single Half Hitch) Ota työhön erillinen narun, pidä se vaakatasossa ja tee solmut sen ympärille. Vie rimalta tuleva lanka apunarun ympäri ja lankalenkistä.

5. Tämän jälkeen jatka työtä kaksoistasosolmuilla. Tee solmut verkkomaisesti kuten edellä, mutta tee solmurivit tällä kertaa kiinni toisiinsa. Tee ensin yksi rivi kaksoistasosolmuja. Jätä toisella rivillä molemmista reunoista kaksi narua sitomatta. Jätä kolmannella rivillä molemmista reunoista neljä narua sitomatta, jne. Näin kaksoistasosolmuilla muodostuu kolmion mallinen kuvio.

6. Päättele kohosolmuissa käytetyt kuteet nurjalle puolelle pujottelemalla niitä pienen matkaa. Leikkaa lopuksi kuteenpäät sopivan mittaiseksi ja tasaiseksi.

 
     Huom! Käytin 5 metriä pitkiä pätkiä, mutta leikkasin lopuksi noin 50 cm kudetta pois, joten luultavasti 4 metrin pätkät olisi riittänyt. On kuitenkin parempi pelata varman päälle, kun pätkiä ei pysty jatkamaan. Mieluummin sitten leikkaa ylimääräistä pois. Käyttämäni tanko oli myös liian pitkä (kuten kuvista näkyy), joten siitä napsaistiin vielä lopuksi hieman pois. Sopiva mitta tangolle oli 43 cm, jonka laitoinkin tuohon tarvikelistaan.

Makramee ei saanut vielä lopullista paikkaansa meidän olohuoneen seinällä, koska ajattelin tuoda sinne vähän uusia juttuja. Näistä pääsette kuulemaan kuitenkin vasta tammikuun puolella ja silloin viimeistään näette, kuinka makrame sulautuu osaksi isompaa kollaasia. Luulen vahvasti, että tämä ei jäänyt ainoaksi solmeilutyökseni, vaan sormet syyhyää jo tekemään uutta ja kokeilemaan messuilta tuomaani punoskudetta.

Mukavaa iltaa ja viikonloppua! :)

13 kommenttia

 1. On siinä monta solmumallia. Sinun työsi on kaunis, sopii tuohon mustan purkin viereen hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Opetteluun meni hetki, mutta pian solmut alkoi sujua. Mukavaa iltaa! :)

   Poista
 2. Vau onpa kaunis! Sopii kyllä täydellisesti teidän kotiin :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukava kuulla, että tykkäät. Myös omasta mielestäni tästä tuli kiva ja sopii hyvin meille. :)

   Poista
 3. Mun sormet syyhyää, ne syyhyää kovin! Hieno lopputulos ja tekeminen vaikuttaa melko koukuttavalta.:)

  VastaaPoista
 4. Todella hieno! Olen itsekkin ihastellut näitä ja ajatuksena on ollut myös kokeilla tämänkin tekoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kokeile ihmeessä. Tää on mukavaa puuhaa. :)

   Poista
 5. On mennyt pahasti pieleen, kun kapenee noin oudosti alas päin.

  VastaaPoista