Havukransseja

Kävimme lauantaina hakemassa lisää polttopuita mökiltä. Ajattelin hyödyntää samalla tilaisuuden päästä omaan metsikköön ihan luvan kanssa ja teinkin pientä harvennusta keräten kuusenoksia. Tarkoituksena oli ottaa myös jäkälää, sammalta ja varpuja, mutta lumi yllätti edellisenä yönä. Juuri kun olin puhunut, että hyvä kun pääseen viimein keräysreissulle, kun lunta ei vielä ole. ;) Lumen tulo ei muuten suinkaan haitannut. On ihanaa, kun valoisampaa ja kauniimpaa. Kovin hentoinen tuo lumipeite vielä on, joten lisää on tilattu.


Sunnuntaina perustin yhden naisen kranssipajan kylpyhuoneeseen. En ollut koskaan ennen tehnyt yhtäkään kranssia, joten yrityksen ja erehdyksen taktiikalla mentiin. Ja koukkuun jäin. Tein keräämistäni ohuista risuista (jotka pajuksi oletan) ensin pohjan kranssille. Sitten otin aina nipun havuja ja kieputtelin ne ohuen rautalangan avulla kranssipohjaan kiinni. Nippu kerrallaan jatkoin hommaa koko kiepin ympäri.
Ensimmäisestä kranssista tuli vähän muotopuoli. Ajattelin, että se ei Muumeja haittaa, kun ovat talviunilla, joten se päätyi Muumitalon oveen. Toinen (ensimmäinen kuva) onnistuikin jo vähän paremmin ja päätyi meidän ulko-oveen. Jos vielä kolmannen tekisin, niin se jo varmasti muistuttaisi pyöreää kranssia. ;) Kerran kun metsään menin, niin otin kuusenoksia reilusti, joten niistä varmasti riittäisi vielä ainakin kolmanteen kranssiin tai muuhun koristukseen. Täytyypä myös harkita tuon ulko-oven pientä muokkaamista. Edelleen haave punaisesta (tai ainakin jostain muusta kuin tuosta tylsästä valkoisesta) ovesta on olemassa ja muutenkin ovi olisi kivempi saada talon tyyliin sopivammaksi. Katsotaan jos tähän löytyisi ensi kesänä aikaa.Nyt ei ulkona huvita viettää liikaa aikaa askarrellen mitään. Sen verran navakka tuuli on puhaltanut tänäänkin, että Mörönkin nenänpää on mennyt hileeseen. Se ei tosin tuota rouvaa haittaa. Ei haittaa itseänikään, kunhan ensin selviän puunhakureissusta tuonne puuvajaan ja saan takkaan tulen.

Kivaa viikon jatkoa!

12 kommenttia

 1. Nättejä kransseja! Tuollainen oma metsä onkin kätevä että saa havuja :-)
  Meillä oli edellisessä kodissa punainen ulko-ovi, ja rakastin sitä! Se oli yksi parhaita ideoita koko talossa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Harmi kun lumi yllätti, niin en sitten saanut enää kerättyä varpuja. Sammaleetkin jäi toistaiseksi metsään. Tuo punainen ovi on mulle jonkinlainen päähänpinttymä, että se on varmaan toteutettava. :)

   Poista
 2. Ihania! Mä olen just täällä suunnitellut tekeväni havukransseja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Nyt kannattaa suunnata havunhakumatkalle, kun lunta ei ole ainakaan täällä ihan mahdottomasti vielä. Kivoja askarteluja siis. :)

   Poista
 3. Harjoitus tekee mestarin, vai miten se menikään.:) Mulla oli ajatuksena hakea viereisestä metsästä havuja, kun harvennuksen jäljiltä niitä on koko maa täynnä. Noh, lumi tosiaan kerkesi ensin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee. :) Eikä voi tietää osaako, jos ei kokeile. :) Harmi jos teidän havut jäi nyt lumen alle. Toivotaan että saisit jostain vielä. :)

   Poista
 4. Kauniita kransseja, pitäisi itsekin väkertää oveen havukranssi.

  VastaaPoista
 5. Onko Mörökin Sinun tekemäsi. Kiinnostaa materiaali mistä tehty ja millä tavalla. t. näprääjä/ kaikkea pitää kokeilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies on tehnyt Mörön. Se on tehty kanaverkosta,jonka päälle on laitettu liisterin avulla sanomalehteä. Sitten se on lasikuidutettu (kestää säätä) ja lopuksi maalattu ja lakattu. Täältä voit vilkaista, miten pihallamme oleva Myy on rakentunut: http://pilviraitti.blogspot.fi/2016/07/sehan-on-myy.html

   Poista
 6. Kun tekee kranssipohjan esimerkiksi pajusta, sitä voi käyttää todella monta kertaa.kun kranssi poistetaan käytöstä puretaan kuusenoksat pois ja tehdään uusista materiaaleista kranssi, se mitä siihen käyttää, vain mielikuvitus rajana, mm heinät, koivunoksat, varvut,kukat,kaarna,tuohi,paperinaru tai lisää muutamia kerroksia pajua se ei tarvise kuin pellavalankaa tai rusetin koristeeksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita! Täytyykin muistaa säästää kranssipohja. :)

   Poista