Parempaa unta villan välissä

Yhteistyössä: Porin Villa ja Peite

Nukuimme ennen todella halvalla opiskelija-asuntoon ostetulla jenkkisängyllä. Opiskeluiden aloituksesta vierähti syksyllä jo 12 vuotta ja tuon verran vuosia kertyi myös jenkkisängyn mittariin. Mielessä on kolkutellut se tosiasia, että sänky olisi uusittava jo hygieniasyistäkin kymmenen vuoden välein. Olimme jo jatkoajalla. Sänky ei ollut enää hyvä nukkua ja sen jouset olivat antaneet periksi paikoin jo aikoja sitten. Jotain oli pakko tehdä!
Törmäsinkin Sateenkaaria ja serpentiiniä-blogin Lauran kirjoitukseen Porin Villan ja Peitteen tuotteista. Porin Villa ja Peite on valmistanut jo yli 85 vuoden ajan laadukkaasti kotimaisena käsityönä luonnonmateriaaleista tyynyjä, peittoja ja patjoja. Postauksessaan Laura antoi paljon ajattelemisen aihetta ja kiinnostuin aidosti hänen esittelemistään tuotteistaan. Olen vähän huono uskomaan mainospuheita ja haluan ensin itse nähdä ja kokeilla tuotteita ennen kuin uskon niiden erinomaisuuteen. En siis uskaltanut laittaa uusia patjoja heti tilaukseen, vaikka se mielessä kävikin. Päädyinkin tilaamaan ensin loppu kesästä villaisen patjansuojan meidän aikuisten sänkyyn, villaisen patjansuojan mittojen mukaan lapsen sänkyyn, minulle ohuen villapeiton, lapselle lasten villapeiton sekä vielä villatyynyn lapselle.Nämä villaiset tuotteet osoittautuivat mahtaviksi. Lämpimällä ja pehmeällä patjansuojalla oli ihana nukkua. Se oli ihan toista maata kuin se vanha keinokuituinen, hiostava patjansuoja! Villapeittokin osoittautui erinomaiseksi. Enää tämän vilukissan ei tarvinnut palella pakkasten tullessa ja makuuhuoneen lämpötilan pystyi pitämään raikkaan viileänä. Tämä ei kuitenkaan muuttanut sitä tosiasiaa, että patjat oli uusittava.

Pitkän pohdinnan jälkeen saimme tilattua meille uuden, tukevan sängynrungon heti tammikuun alussa ja pian sen jälkeen laitoin myös tilauksen menemään Poriin. Meille oli tulossa ensimmäistä kertaa futon! Vaihtoehtojen vertailun sekä Porin Villan ja Peitteen Antin neuvojen sekä Sateenkaaria ja serpentiiniä Lauran kokemusten pohjalta tilasin meille villa-luonnonkumifutonin* ja villakasettisijauspatjan*. Samaan tilaukseen otin vielä vähän viileämmässä viihtyvälle miehelle ohuen puuvillapeiton* ja itselleni villatyynyn väliompeleella*.
Villa-luonnonkumifutonia suositellaan ensimmäiseksi futoniksi. Se on pehmeämpi kuin perinteinen puuvillainen futon ja luonnonkumisen ytimen ansiosta se mukautuu nukkujan mukaan. Futon-patja antaa keholle kunnon tuen, jotta lihasten ei tarvitse jännittyä nukkuessa. Futon-patja vaatii hengittävän alustan, mutta sopii kaikkiin yleisesti myynnissä oleviin sälepohjallisiin sänkyihin. Perinteinen puuvillainen futon nauttii rullailusta, mutta tälle patjalle riittää kääntely silloin tällöin esim. lakanoiden vaihdon yhteydessä. 

Halusimme futon-patjan päälle vielä sitä suojaavan, lämpimän ja pintapehmeän kerroksen, niin tilasimme jo meiltä löytyneen villaisen patjansuojuksen lisäksi villa-kasettisijauspatjan. Villa lämmittää kylmällä ja kostealla säällä, mutta ollessaan hengittävä luonnonkuitu, se ei hiosta kuumallakaan säällä. Se sopii loistavasti reumaatikoille, koska siihen ei synny staattista sähköä. Villaiseen patjaan ei tarvitse lisätä mahdollisesti haitallisia palonsuojakemikaaleja, koska se on luonnostaan paloturvallinen. Villalla tiedetään olevan myös nukkujaa rauhoittava vaikutus.

Kun patjat toimitettiin kätevästi suoraan kotiimme muutaman viikon odotuksen jälkeen, ne pääsivät heti käyttöön. Ensimmäisen yön jälkeen tuntui siltä, kuin olisin ollut pitkässä hieronnassa ja joku olisi niksauttanut kaikki nikamat paikoilleen. Olo ei ollut niin kankea, kuin aiemmin aamuisin. Toisena yönä nukuin paremmin kuin pitkiin aikoihin. Kolmannen yön jälkeen en enää koskaan halunnut luopua patjoista ja ihmettelin, miksi olimme odottaneet niiden hankintaan niin pitkään. Enää en öisin havahtunut unesta toisen kääntäessä kylkeä, vaan patja antoi sopivan jämäkän tuen. Villainen kerros alla rentoutti ja lämmitti ja auttoi nukahtamaan nopeammin.


Tykästyin myös paljon uuteen villatyynyyni. Siinä olevan vetoketjun ansiosta tyyny oli helppo säätää juuri itselle sopivaksi joko lisäämällä tai poistamalla täytettä. Väliompeleen ansiosta tyynyn etuosaan saa muokattua niskatuen. Kun iltaisin saa painaa päänsä sopivan korkeaan ja niskaa tukevaan tyynyyn, niin itselleni ennen niin tyypilliset niskajumeista johtuvat päänsäryt ovat poistuneet (lähes) kokonaan. Nyt kuukauden käytön jälkeen tyyny on myös edelleen muodossaan. Olen myös tykännyt villaisesta patjansuojasta. Se helpottaa sängyn pitämistä puhtaana ja raikkaana, koska se on helposti tuuletettavissa ja konepestävissä. Se on mielestäni ihan välttämätön varuste jokaiseen sänkyyn, etenkin lapsille.Omasta puolestani voinkin siis suositella lämpimästi Porin Villan ja Peitteen tuotteita. Niissä on mielestäni erinomainen hinta-laatusuhde. Sydäntäni lämmittää myös se tieto, että tuotteet on tehty eettisesti kotimaisena käsityönä pienessä perheyrityksessä. Porin Villalla ja Peitteellä ollaan todella tarkkoja käytettyjen materiaalien suhteen ja hyväksytään vain parasta. He kertovat avoimesti materiaalien alkuperän ja materiaaleista voikin lukea lisää verkkokaupasta jokaisen tuotteen kohdalta.

Mikäli tällä hetkellä koko sängyn uusiminen ei ole ajankohtaista, niin Porin Villan ja Peitteen tuotteisiin on helppo tutustua esimerkiksi uusimalla ensin peitot ja tyynyt, kuten itsekin tein. Lisäksi unenlaatua voi parantaa esimerkiksi hankkimalla patjansuojan tai kasettisijauspatjan, joka toimii erinomaisena eristeenä nukkujan ja keinokuituisen patjan välillä.

Kauniita unia! :)

*Tuotteista saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.

9 kommenttia

 1. Kiitos kommenteista ja vinkistä. Täytyykin itsekin tutustua ja testata tuotteita. Meillä melkein sama tilanne, sänky pian jatkoajalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä postauksesta oli iloa. Voin lämpimästi suositella näitä tuotteita. Villa voittaa sata-nolla hiostavat keinokuidut. :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Tyynyn uusiminen on erittäin ajankohtaista ja voisinkin kokeilla tätä. Ja tuo futonkin houkuttelisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyny on tosi hyvä! Usein matala tyyny on itselle liian matala, kun nukun usein kyljelläni, tai korkea tyyny liian korkea, kun olen pienikokoinen. Tämän tyynyn kanssa sitä ongelmaa ei ollut, kun sen saa säätää itselle sopivaksi. Iso plussa vielä niskatuesta. :)

   Poista
 3. Mulla on tilauksessa hevosenjouhitäytteinen sijauspatja ja patjansuoja 120 cm sänkyyn, sekä villapeitto. Toimitus pitäisi saapua kotiovelle näinä päivinä, tuskin maltan odottaa! Mun runkopatjasänky on iästään huolimatta napakka ja hyvä, enkä malttanut siitä vielä luopua... mutta ajatuksissa hankkia seuraavaksi futon-patja. Kiva kuulla, että näistä tuotteista on paljon hyvää sanottavaa, petivaatteisiin satsaaminen maksaa kyllä itsensä nopeasti takaisin makoisina yöunina ja virkeällä ololla. :D

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Miten nämä ovat pitäneet nyt muotonsa, siis kasettisijauspatja esimerkiksi? Meillä pitäisi petauspatja ja patjansuoja hankkia ei-vielä-liian-vanhan jenkkisängyn päälle ja näitä olen miettinyt. Lapsillani on heiltä futonia lasten ja aikuisten koossa, mutta tuo kasettisijauspatja puuttuu siitä välistä kun patjansuojalla on tarpeeksi kevyelle nukkujalle. Nämähän ovat melko arvokkaat, niin sillä mietin että menevätkö ne muhkuralle?
  (Ja tuo arvokkuus on tosiaan vähän sinällään kyseenalaista, koska nuo ovat aitoja luonnontuotteita ja verraten moneen muuhun, on Porin villan ja peitteen tuotteet kyllä sopivalla hintatasolla. Mutta näin hoitovapaalla ollessa kyllä kaikki aina maksaa toki =).

  Olisi kiva, jos ehdit kommentoimaan. Keltään en ole löytänyt pidemmän päälle seurantakommenttia näihin ja ne auttaisivat kyllä tässä tilausasiassa. Mukavaa joulua!

  VastaaPoista
 5. Meillä nämä patjat ovat olleet kohta vuoden käytössä ja mielestäni ne eivät ole menneet miksikään. Patjoissa ei ole kuoppia tai muhkuroita. Käännämme molemmat patjat aina noin kuukauden välein. Ainakaan toistaiseksi ei ole siis mitään moitittavaa.

  Tuo futon toimisi varmasti hyvin myös ilman petauspatjaa (sama futon on näin käytössä Lähiömutsi-blogissa), mutta itse olen tottunut petauspatjan käyttöön ja petaamaan sängyn sen avulla, niin hankimme sen. Toki se varmasti tuo myös lisämukavuutta aikuiselle nukkujalle.

  Voin siis suositella lämpimästi villapetaria. On aivan ihanan lämmin näin talvella, eikä hiosta kesällä niin kuin muovipatjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Kiitos vastauksesta. Laitanpa tilaukseen.

   Poista
 6. Kiitos vinkeistä! Ollaan patjan hankintaa tuumittu jo pitkään ja nyt sitten vihdoin. Patjansuojuksetkin halutaan tällä kertaa kun petarin pesu on kuitenkin sen verran hankalaa.

  VastaaPoista