Ekologisempaa ja eettisempää sisustamista

Blogihaasteet ovat olleet hetken tauolla, mutta nyt Keltainen kahvipannu-blogin Pauliina haastoi meidät muut sisustusbloggarit miettimään kulutustottumuksiamme ja antamaan vinkkejä ekologisempaan sisustamiseen. Tartuin mielelläni aiheeseen, kun se on minulle tärkeä, vaikka en mikään malliesimerkki näissä asioissa olekaan.


Tuleeko teille ostoskrapula uusia hankintoja tehdessä? 

Olen nykyään kohtalaisen harkitseva ostaja. Olemme asuneet nykyisessä kodissamme jo seitsemän vuotta ja tällä hetkellä tuntuu siltä, että koti alkaa olla jo valmis. Vielä toki on joitakin pienempiä juttuja tekemättä ja esimerkiksi jotkut sisäseinät kaipaisivat jo huoltomaalausta, mutta isommat remontit ovat jo takanapäin. Sama pätee myös sisustukseen mm. huonekalujen ja astioiden osalta. Emme tarvitse mitään lisää.

Sisustusostoksia tehdessäni, niin kaupoissa kuin kirppiksilläkin, pyrin siis miettimään, tarvitsenko oikeasti tätä uutta tavaraa ja ostamaan vain tarpeeseen. En osta juuri koskaan sistusesineitä, jotka ovat vain nättejä. Olen ehkä hieman insinööri myös sisustusajatusmaailmaltani, koska mielestäni tavaroilla tulee olla jokin funktio. En tykkää "turhista" koriste-esineistä ja krääsästä, vaan meillä koriste-esineiden virkaa tuottaa useimmiten kauniit käyttöesineet.

Vuosien aikana oma maku on vahvistunut ja sen puolesta tulee tehtyä enää todella harvoin hutiostoksia tai ostettua alennusmyynneissä vain siksi kun halvalla sai. Tämän harkitsevan, ja ehkä vähän pihinkin, ostokäyttäytymiseni ansiosta voisinkin siis sanoa, että ostokrapulaa ei tule uusia hankintoja tehdessä.

Mietittekö kuinka suuren hiilijalan jäljen jätätte ostoksia tehdessä?

Tätä tulee mietittyä useimmiten ostoksia tehdessä. Pyrin ostamaan niin uutena kuin käytettynäkin laadukkaita tuotteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Tällä hetkellä haaveilen uudesta ruokapöydästä. Haluan ostaa laadukkaan pöydän, joka palvelisi meitä mahdollisesti jopa vuosikymmeniä. Olen valmis säästämään ja odottamaan hankinnan tekemisen kanssa. Laadukkaiden tuotteiden kanssa vaihtotarpeeseen menee yleensä kauemmin aikaa. Tämä jos mikä säästää luontoa.

Toinen tärkeä asia minulle on tuotteiden kotimaisuus. Mikäli en jostain syystä voi ostaa kotimaista, pyrin ostamaan Euroopassa valmistettuja tuotteita. Suomessa ja Euroopassa useimmat valmistajat panostavat siihen, että pystyvät valmistamaan tuotteensa ekologisemmin. Tuotantotilat saattavat lämmitä maalämmöllä, tuotteet valmistua tuulisähköllä ja raaka-aineet olla ekologisia lähituotteita. Tämän lisäksi tuotteiden kuljetusmatkat ovat lyhempiä ja näin pienentävät osaltaan myös tuotteen hiilijalanjälkeä.


Mietittekö missä tuote on valmistettu, millaisissa oloissa ja mistä materiaalista?

Tunnen aina piston sydämmessä, jos ostoskoriin sujahtaakin tuote, joka on todennäköisesti valmistettu arvelluttavissa oloissa. Minusta jokainen ansaitsee työstänsä reilun palkan. Tämänkin takia pyrin ostamaan Suomessa tai Euroopassa valmistettuja tuotteita, koska ne ovat yleensä valmistettu hyvissä työoloissa. Kauempana valmistettu tuotekaan ei välttämättä ole huono vaihtoehto, koska nykyään ilahduttavan useat yritykset panostavat tuotteidensa valmistajien työoloihin ja saattavat jopa kouluttaa itse työntekijöikseen henkilöitä, jotka eivät ehkä sukupuolensa tai vammansa takia muuten työllistyisi.

Myös tuotteiden valmistusmateriaalit ovat minulle tärkeitä. Suosin niin sisustuksessa kuin pukeutumisessa luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa, villaa, pellavaa, silkkiä ja puuta. Näistä materiaaleista valmistetut tuotteet kestävät omien kokemusteni mukaan paremmin käyttöä ja pesua, eivätkä esimerkiksi nukkaannu niin helposti. Puuvillatuotteille yritän miettiä vähemmällä vesimäärällä valmistuvia vaihtoehtoja, tai ainakin ostamaan puuvillani luomuna. Sisustustuotteiden pesuun ja huoltoon kannattaa myös uhrata hieman aikaa, koska hyvin hoidettu tuote kestää pidempään.

Vinkkejä ekologisempaan sisustamiseen

Sisustaminen on tuskin koskaan kovinkaan ekologinen harrastusvaihtoehto. Sisustaminen kun vaatii usein uusien hankintojen tekemistä, jos kaapeissa ei satu jo olemaan pohjaton varasto erilaisia sisustustavaroita. Ekologiseen sisustamiseen pyrkiessä suosittelisin kuitenkin miettimään mm. tuleeko uusi tavara oikeasti tarpeeseen, kestääkö se käyttöä ja aikaa, onko se valmistettu Suomessa tai eettisesti muualla maailmassa. Tavaroita vaihtamalla perheenjäsenten tai ystävien kanssa saa myös uudistettua sisustusta ostamatta uutta. Maailmassa on jo nyt valmiiksi paljon tavaraa, joten uusien ostamisen sijaan käytettyjen tavaroiden hankkiminen on usein hyvä ja ainakin ekologisempi vaihtoehto.


Postauksen kuviin pääsi uusin sisustushankintani: Iittalan Nappula kynttilälyhty sävyssä sade. Tässä Suomessa valmistetussa, laadukkaassa ja muotoilultaan ajattomassa tuotteessa yhdistyi monta hyvää asiaa, jotka edesauttoivat ostopäätöksessä. Ihan varma en ole siitä, tuliko tämä ostos tehtyä tarpeeseen, mutta kun pääasiassa pyrkii harkittuihin ostoksiin, niin välillä on mielestäni ihan ok tyydyttää muutoksenhaluaan pienillä uusilla hankinnoilla.

Leppoisaa sunnuntaita!

10 kommenttia

 1. Luomupuuvillan tuottaminen kuluttaa tuotettua kiloa kohti vettä tavanomaista enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä tiedosta! En ole tiennyt tai tullut ajatelleeksi asiaa. Jotenkin olen ollut siinä uskossa, että luomupuuvilla olisi kaikin tavoin hyvä vaihtoehto. Täytyykin siis perehtyä asiaan enemmän.

   Poista
 2. Hyvä postaus! Se on totta että sisustaminen ei kovin ekologista ole. ;) Mutta, kierrättämällä ja vanhoja huonekaluja säästämällä/uudistamalla olen yrittänyt tehdä osani tässäkin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei tämä kovin ekologinen harrastus ole, mutta siitä voi tehdä hieman ekologisemman pienillä valinnoilla.

   Poista
 3. Ihana postaus, tosi hyviä pointteja! Aika samoilla linjoilla ollaan monessa asiassa, vielä minun pitäisi skarpata siinä, etten kirppariltakaan ostele turhaan tavaraa. Kirpparit on minun kompastuskiveni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kirpparit on mielestäni hyväksyttävämpi paikka ostaa tavaraa, kun se tavara on kuitenkin jo olemassa ja pääsee kiertoon. En kuitenkaan tiedä, voiko ostaminen olla koskaan täysin ekologista.

   Poista
 4. Hyvä ja inspiroiva postaus! Tartuin aiheeseen ja kirjoitin postauksen blogiini.

  VastaaPoista