Vierailulla Parolan Rottingilla

Muutama päivä sitten tuli kuusi vuotta täyteen siitä, kun kirjoitin ensimmäisen postauksen tähän blogiin. Mielestäni tässä harrastuksessa parasta on ollut se, että olen päässyt blogini myötä tutustumaan muihin intohimoisiin sisustajiin. Samalla olen saanut lukuisia kutsuja ihaniin blogitapahtumiin. Harmittavan usein on joutunut kieltäytymään kutsuista töiden tai muiden kiireiden takia, mutta viimeisimpään kutsuun en voinut kieltäytyä.


Kävin siis eilen Parolan Rottingin järjestämässä mediaillassa. Parolan Rottinki on jo yli 50-vuotias Aulis Herrasen perustama yritys. Aulis suunnitteli klassikko-riippukeinun ja valmisti itse käsin tuotteet yhdessä vaimonsa Toinin kanssa. Yritystoiminta kukoisti, mutta kaikki muuttui vuonna 1986, kun Indonesian hallitus kielsi rottinkiraaka-aineen viennin maasta. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä luotettava toimittaja ja siirtää tuotteiden valmistus Indonesiaan. Vaikka tämä olikin takaisku käsityöläispariskunnalle, niin toisaalta vientikielto mahdollistaa käsityöläistaidon säilymisen Indonesiassa ja runsaasti töitä paikallisille. Tällä hetkellä Parolan Rottinki on Auliksen ja Toinin tyttären Anittan vastuulla.

Itselle yllätyksenä tuli, että rottinkipalmu on trooppinen kiipijäkasvi. Se kasvaa luonnollisesti puunrunkoja pitkin sademetsissä, joista se kerätään käsin. Rottinkipalmu muodostaa jopa läpipääsemättömiä tiheikköjä, joten rottingin kerääminen antaa puille taas tilaa kasvaa. Rottingin saatavuuden varmistaminen kannustaa myös paikallisia säästämään sademetsiä. Ekologinen materiaali siis! Rottingin eriomaiset ominaisuudet, mm. kestävyys ja taivutettavuus, tekee siitä vaikeasti korvattavan materiaalin. Esimerkiksi paju ei ole tarpeeksi kestävää huonekaluissa ja puu on taas hankalammin taivutettavissa.

Parolan Rottingin myymälä (Hitsaajantie 3, Parola) on kokenut hiljaittain hienon uudistuksen ja siellä on myynnissä rottinkihuonekalujen lisäksi myös mm. tekstiilejä ja piensisustustavaraa. Myymälästä löytyy myös oulet-osasto, jossa voi tehdä kivoja löytöjä. Itse ihastelin jälleen kerran riippukeinua. Se on sellainen kaluste, jonka ottaisin erittäin mielelläni meille kotiin ja miksipä ei vaikka mökillekin. Toistaiseksi keinu jäi kuitenkin vielä myymälään, mutta tyhjin käsin ei silti tarvinnut poistua.

Kiitos vielä Parolan Rottingin väelle mukavasta illasta! Mikäli joku siellä ruudun toisella puolella kiinnostui paikasta, niin myymälä on näin talvikaudella auki arkisin klo 9-17 ja satunnaisesti myös lauantaisin, kuten esimerkiksi huomenna 6.10. klo 10-15. Suosittelen lämpimästi poikkeamaan! :)

6 kommenttia

 1. Parolan rottingit on niin kauniita ja ajattomia, tykkään. Ja, onittelut sinulle pitkästä blogitaipaleesta!

  VastaaPoista
 2. Onnea 6-vuotiaalle blogille <3 Tosi ihana postaus, kiitos siitä :) Oli kiva nähdä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuin myös, oli mukavaa nähdä pitkästä aikaa. :)

   Poista
 3. Parolan rottinki on kyllä niin ihana paikka, että sieltä ei malttaisi lähteä ollenkaan pois :).

  Ja kiitos tuosta rottinkitiedosta. En ole koskaan tullut kysyneeksi, miten se kasvaa ja kerätään, mutta nyt tiedän. Ja mieltä lämmittää, että keräämisellä on hyviä vaikutuksia muun metsän kasvuolosuhteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään ole tullut koskaan miettineeksi, millainen kasvi se rottinki oikeastaan on. Saamani tiedot saivat arvostamaan sitä entistä enemmän. Mahtava, ainutlaatuinen ja ekologinen materiaali! :)

   Poista