Hyvästi Pilviraitti?

Viime päivinä päällimmäisenä mielessä on ollut epäusko, suru ja viha. Olemme olleet huolissamme ja valvoneet öitä miettien tulevaisuutta. Olemme ihmetelleet vallitsevaa epäinhimillisyyttä ja harmitelleet rahan valtaa.
 
”Tilan ostaminen kaupungille vaikuttaa osaltaan Teivon alueen kehittämiseen. Kauppa ennakoi kyseisen alueen muuttamista tehokkaamman maanäytön suuntaan. Alueen hyödyntäminen edellyttää myös muiden alueella olevien tonttien hankkimista kaupungin omistukseen tulevien vuosien tai vuosikymmenten aikana.” 

 
Näin todetaan kotikaupunkimme Ylöjärven kaupunginhallituksen pöytäkirjan liitteessä. Tilanne on siis se, että omakotitaloalueeltamme, jossa on yhteensä yhdeksän pääosin 50-luvulla rakennettua taloa, on nyt myyty kaksi taloa kaupungille. Talojen omistajat ovat päätyneet tähän ratkaisuun alueen kaavallisen epävarmuuden vuoksi, joka tekee talojen myymisen yksityiselle mahdottomaksi. Nämä myydyt talot tullaan purkamaan. Kaupunki haluaisi lunastaa myös muut talot lähivuosien aikana.

Elämää lunastusuhan alla

Tämä tarkoittaa sitä, että myös me elämme lunastusuhan alla. Meidän rakas talo, perheemme koti, jota olemme remontoineet vuosien ajan mieleiseksemme, halutaan lunastaa kaupungin suurten suunnitelmien tieltä. Kaupunki haluaa lunastaa kaikki alueen talot tehostaakseen maankäyttöä ja laatiakseen kaavoittamattomalle alueellemme ensin osayleiskaavan ja sitten asemakaavan. Alueemme kehittäminen on osa suurempaa suunnitelmaa, johon liittyy Teivo-Mäkkylä-alueelle rakennettava useiden tuhansien ihmisten kerrostalovaltainen asuinalue. Tämä asuinalue halutaan rakentaa myös siksi, että saataisiin riittävästi käyttäjiä suunnitellun raitiotien varteen. 

Toisekseen tällä hetkellä Tampereen naapurikuntien Ylöjärven, Nokian ja Kangasalan kesken on käynnissä kilpailu Pirkanmaan toiseksi suurimman kaupungin tittelistä. Jokainen näistä kaupungeista on tehnyt isoa investointeja ja suunnitelmia asukaslukunsa kasvattamiseksi ja yrittäjien houkuttelemiseksi. Mielestäni on vain väärin, jos kasvua haetaan nykyisten asukkaiden (pian ehkä entisten) ja veronmaksajien kustannuksella. Se tuskin on edes kovin hyvää mainosta. 

 
Nyt vai tulevaisuudessa? 

Olemme itse olleet ja naapurimme ovat olleet yhteydessä kaupungin virkamiehiin saadakseen vastauksia. Meitä ei ole vielä lähestytty asiassa kaupungin puolelta millään tavalla, vaan meitä on pidetty epätietoisuudessa ja saamamme tieto on peräisin lähinnä lehtijutuista. Kun olemme kysyneet kaupungin eri virkamiehiltä, milloin lunastukset tulevat ajankohtaiseksi, niin vastaukset ovat olleet hyvin ympäripyöreitä ja vaihtelevia. Eräs henkilö sanoi, että voimme neuvotella hinnasta vaikka heti, toinen kertoi, että lunastukset olisivat ajankohtaisia viimeistään 5-7 vuoden päästä ja eräs kolmas sanoi, että meillä voisi olla aikaa asua tässä jopa 10-20 vuotta. 

Tämä näin laaja aikahaitari on hyvin hämmentävä. Sillä kun on aika paljon vaikutusta asumiseen, elämiseen ja remontoimiseen, tuleeko lähtö jo ihan pian vai vasta 20 vuoden päästä! Olemme olleet naapureiden kanssa todella harmissamme, kuinka epäinhimillisesti meitä on kohdeltu tässä asiassa. Me haluaisimme selkeitä vastauksia, mutta niitä ei olla haluttu antaa meille. Meitä ei ole lähestetty asiassa henkilökohtaisesti. Tiedän, että kaavaprosessi ei ole vielä siinä vaiheessa, että kaupunki olisi velvollinen tiedottamaan meitä. Toivoisin kuitenkin, että asiassa voitaisiin edetä avoimessa hengessä ja muistaen sen, että kyse ei ole vain kiinteistöistä ja maasta, vaan meidän rakkaista kodeista ja puutarhoista. Meidän elämästämme. 


Mitä järkeä!
 

Olemme naapureiden kanssa kovin ihmetelleet, mikä tästä meidän pienestä alueestamme tekee niin erityisen, että se pitää saada väkipakolla kaupungin hallintaan. Tiedostamme toki, että alueemme sijaitsee aivan loistavalla paikalla lähellä sekä Ylöjärven että Tampereen palveluita, mutta silti omassa rauhassaan harjun kupeessa. Lisäksi tulevaisuudessa ratikka tulisi mahdollisesti kulkemaan aivan meidän alueen vierestä. Lunastamalla kotimme nyt pikkurahalla ja myymällä ne myöhemmin kovaan hintaan rakennusyhtiöille kaupunki toki saavuttaisi mukavat voitot. Emme kuitenkaan ymmärrä, miten tämä suht’ pienehkö maaläntti voisi olla niin arvokas kaupungin suunnitelmissa, että tämän alueen asukkaille, ihmisille, pitäisi aiheuttaa huomattavaa haittaa. 

Toisekseen olemme harmitelleet sitä, kuinka välinpitämättömästi täällä Pirkanmaalla yleisesti suhtaudutaan vanhempaan rakennuskantaan. Jälleenrakennuskausi ja sen tyyppitalot, eli rintamamiestalot, ovat merkittävä osa historiaamme. Mielestäni meillä ei olisi varaa tuhota enää yhtäkään hyväkuntoista rintamamiestaloa ja samalla pientä palaa historiaamme. On ymmärrettävää, että kaupungit haluavat kasvaa ja kehittyä, mutta mielestäni sen voisi tehdä myös vanhaa säästäen ja kunnioittaen. Näin kaupunkikuva olisi mahdollista pitää kerroksellisena, mielenkiintoisena ja viihtyisänä. Samalla tarjottaisiin yksilöllisiä vaihtoehtoja asumiseen.


Epävarma tulevaisuus

Jälkiviisaana joku voisi kysyä, olisiko tämä koko soppa ollut vältettävissä. Mukava naapuripariskuntamme osti talonsa 20 vuotta sitten ja silloin ei ollut mitään tämän suuntaisia suunnitelmia pinnalla. Me ostimme talomme 8 vuotta ja tottakai selvitimme kaavatilanteen. Emme pitäneet sitä mitenkään ihmeellisenä, että alueella ei ole kaavaa. Aina kaupunkikeskusten ulkopuolella on ollut kaavoittamattomia alueita ja vastaavilla alueilla asuu paljon ihmisiä. Niin myös isäntä on asunut koko lapsuutensa ja nuoruutensa. Vielä reipas vuosi sitten kaupungilla ei myöskään ollut mitään suunnitelmia alueen suhteen, kun eräs perhe teki kaupat naapurikujalta ihanasta remontoidusta rintamamiestalosta. Näin heille kaupungilta oli sanottu, kun asiaa olivat tiedustelleet. Toisekseen, ei se asemakaavakaan mikään autuaaksi tekevä asia ole, vaan yhtä lailla asemakaavoitetuilta alueilta voidaan lunastaa maata ja rakennuksia. Tunne sitä sitten itsesi tässä valtiossa maanomistajaksi!


Olemme keskustelleet tulevaisuudesta naapureiden kanssa ja kahvitelleet saman pöydän ääressä. On ollut mahtavaa huomata, kuinka huippuja naapureita meillä on ja kuinka me haluamme toimia tässä asiassa yhtenäisenä rintamana. Emme ole yksin. Suunnitelmat ovat selvillä, mutta en halua avata niitä vielä tässä vaiheessa enempää. Tällä hetkellä, vaikka huumorintaju alkaakin loppua, suurin toiveemme on kuitenkin edelleen se, että kaupunki lähestyisi meitä asukkaita tässä asiassa ja voisimme keskustella avoimessa hengessä. Tämä asia koskettaa meitä syvästi ja toivoisimme, että löytyisi edes hitusen ymmärrystä, kuinka kurjaan tilanteeseen meidän on ajettu. 

Tämän lisäksi toivoisinkin teiltä rakkaat lukijat ymmärrystä ja kommentteja hyvässä hengessä. Otan mielelläni neuvoja vastaan ja kuuntelen mielenkiinnolla vastaavan kokeneiden tarinoita. Asiassa minua voi lähestyä myös suoraan sähköpostilla pilviraitti@gmail.com.

Kiitos, kun jaksoit lukea. <3

11 kommenttia

 1. Voi että, elämä on joskus epäreilua! Sanattomaksi vetää. Toivon teille jaksamista tähän prosessiin ja toivottavasti teitä lähestytään reilusti ja avoimin kortein, niin kuin itsekin toivoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kokemusta vastaavasta, mutta toivottavasti asiat järjestyvät. Osaat selkeäsanaisesti perustella asiasi, siitä on varmasti hyötyä.
   Itsekin rintamamiestalossa asuvana olen sitä mieltä, että näitä taloja pitäisi vaalia mahdollisimman pitkään. Riittävästi on jo tuhottu vanhoja taloja.

   Poista
  2. Saara_tuulentupa, kiitos! <3 Tätä tosiaan toivon ja että kaikki lopulta kääntyisi parhain päin.

   Anonyymi, kiitos! <3 Tätä toivon itsekin. Toivon myös, että vihdoin opittaisiin arvostamaan vanhaa. Ennen kuin on liian myöhäistä. Onneksi joka puolella Suomea tilanne ei ole yhtä onneton.

   Poista
 2. Olisiko syytä tehdä jokin adressi asian puolesta tai ottaa yhteyttä ihan tuonne Arkadianmäkeen. Joku vihreiden edustaja ja joka on paikallinen saattaisi ottaa kantaa ja neuvoa kuinka edetä. Ihan mahdottomalta koko tilanne kyllä kuulostaa. Kuinka Kaupunki voi olla näin tökerö....Tsemppiä ja toivottavasti saatte selvyyttä. Voimia myös taisteluun. Ei kukaan tälläista purematta niele...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Nämä asiat on käynyt mielessä. Toivottavasti kaikki lopulta menisi parhain päin.

   Poista
 3. Olin ostamassa paria hehtaaria maata ja sillä seissyttä purkukuntoista rintamamiestaloa ja perehdyin kaavaan. Alueen kaava oli hyväksytty jo 2009, mutta kaupungilla ei ollut vielä piiiiitkiin aikoihin mitään intressiä kehittää aluetta. Että ei nämä aina niin äkkiä tapahdu.

  Hankala teidän on toki suunnitella mitään korjauksia tai perusparannuksia, kun ei tiedä, meneekö kaikki harakoille! Tsemppiä epätietoisuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! <3 Sepä se, kun ei tiedetä mitä tulee tapahtumaan ja milloin. Kaipaisimme vastauksia. Mikään talo ei pysy kunnossa ilman huolenpitoa ja rahallisia satsauksia. Nyt meidän on vaikea tietää, mikä on kannattavaa ja mikä ei, kun meitä ei suostuta infoamaan kaupungin puolelta. Toivon, että asiaan saataisiin pian selvyyttä.

   Poista
 4. Terveisiä harjun toiselta puolelta.
  En ymmärrä alkuunkaan Ylöjärven hinkua laajentua nauhamaisesti tien varteen kohti Teivoa.
  Ensin pitäisi rakentaa ja uudistaa keskustaa. Soppeenmäen vanhat, matalat liiketalot matalaksi ja uudet kerrostalot tilalle ja niiden alakertaan liiketilaa.
  Kirkonseudun suunnitellut kerrostalot Salen ympäristöön pitää rakentaa myös.
  Kun keskustaan saadaan asukkaita, tulee palvelujakin.
  Tuli nyt saarna Ylöjärven rakentamisesta, mutta oppia voisi ottaa esimerkiksi Pirkkalasta. Tai Kangasalta.
  Ja olen pahoillani kotisi epävarmasta tilanteesta. Mutta eihän Kuukyläkään toteutunut noin 30 vuotta sitten siihen viereen, joten voihan tämäkin vielä kestää tai kaatua.
  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon terveisistä sieltä harjun toiselta puolelta! <3 Olen samaa mieltä kanssasi, että ensiksi keskustaa tulisi uudistaa ja täydennysrakentaa. Toisekseen toivoisin, että täydennysrakentaminen kohdistettaisiin rakentamattomille alueille, eikä sillä aiheutettaisin kohtuutonta tuskaa nykyisille ylöjärveläisille.

   Poista
 5. Tämä on kyllä niin epäreilua ja väärin! Jaksamista tähän tuskalliseen prosessiin - epätietoisuus on aina tosi raskasta ja kypsää. Toivoisi, että kaupunki ja virkamiehet infoaisivat vähän paremmin asianosaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä toivon itsekin, mutta eipä ole vieläkään meitä lähestetty asiassa. Olen niin surullinen ja vihainen. Mielestäni ei ole reilua, että kaupunki pitää meitä löysässä hirressä.

   Poista