Mökkikeittiön muodonmuutos

Sain pari viikkoa sitten yhtäkkiä päähänpistoksen, että mökkikeittiö olisi maalattava. Mitään tällaista projektia en todellakaan ollut suunnitellut tälle kesälle, mutta pakko se oli sitten lähteä toteuttamaan, kun ajatus tuli niin vahvana mieleen. Ajattelin, että maalin avulla hyvin mäntyinen keittiö raikastuisi ja samalla se saisi lisää valoa. Tässä mökin tuvassa kun on vain kaksi ikkunaa tuvan molemmissa päissä ja niiden välissä iso leivinuuni-puuhellasysteemi, joka blokkaa tehokkaasti valon kulun. Oikeassa olin ja nyt keittiö on ihanan raikas!


Koko projekti alkoi sillä, että irrotin kaappien ovet. Tämä ei toki olisi ollut pakollista, vaan maalaaminen onnistuu useimmiten ovien ollessa paikallaan. Halusin kuitenkin hioa ovet kevyesti maalin kunnollisen tarttuvuuden takaamiseksi ja se olisi mukavempi tehdä ulkona. Myös maalaaminen oli kivempaa ulkona auringossa pimeän mökin sijaan. Laatikot sen sijaan maalasin paikoillaan, koska etupaneeleita ei saanut fiksusti irroitettua, enkä jaksanut tyhjentää laatikoita niiden uloskuskaamiseksi. Hiomisen lisäksi myös pyyhin ovet ja laatikoiden etulevyt ennen maalaamista.

Maalaamiseen käytin pientä vaahtomuovitelaa. Pohjamaalasin ovet ensin Tikkurilan Multistopilla. Se estää oksankohtien läpilyönnit ja puun uuteaineita värjäämästä maalipintaa. Jo tämän yhden maalikerroksen jälkeen ovien ulkoasu muuttui huimasti! Tämän jälkeen pintamaalasin ovet kertaalleen Tikkurilan Helmi 30 kalustemaalilla, joka oli sävytetty sävyyn F497 Paperi. Vaahtomuovitelalla huolellisesti maalatessa sain mielestäni oikein siistin jäljen jo yhdellä pintamaalikerroksella, kun pohjamaali oli tehnyt jo niin hyvän ja valkoisen alustan sille. Jos olisin ollut maalaamassa kotikeittiön ovia, olisin ehkä vetänyt vielä toisen pintamaalikerroksen, mutta mökkikäyttöön kerros riitti vallan mainiosti huolellisesti työskennellessä.Pintamaalikerroksen jälkeen ovet saivat kuivua seuraavaan päivään ennen kiinnittämistä. Parasta toki olisi malttaa pidempään, mutta en millään pystynyt! :) Maali oli kuitenkin jo niin hyvin kuivunut, että emme saaneet yhtään jälkeä oviin ja niiden paikalleen ruuvaillu sujui ongelmitta. Uusia vetimiä ovet ja laatikot saivatkin odottaa useamman päivän. Sopivat vetimet löytyi hyvin kukkaroystävälliseen hintaan Biltemasta. Kuuden kappaleen pakkaus maksoi muistaakseni reilun kympin.Vielä olisi tarkoitus hieman säädellä ovien saranoita, kun ovet eivät ole aivan linjassa joka kohdasta. Tämän lisäksi useasta palasta koostuva taso olisi tarkoitus vaihtaa yhteen yhtenäiseen pätkään. Tämä homma tosin taitanee jäädä ensi kesälle. Mielestäni jo tämä parin päivän maalausprojekti nosti keittiön ihan uudelle tasolle ja se tuntuu jotenkin niin puhtaalta ja raikkaalta. Samalla sain tasoitettua kaappien ovissa olevaa sävyeroa (tiskiallaskaapin ovet olivat koivuviilua ja näin ollen kellastuneita täysmäntyisiä ovia huomattavasti vaaleammat). Muuten mökki taitaa jäädä tällaiseksi mäntyiseksi, kun mielestäni mökillä saa olla mökkitunnelmaa.


Loppuun vielä ennen-kuva. Kerrankin ehdin/muistin ottaa sellasen - ainakin melkein! Pari ovea ehdin jo innostuksissaan irroittaa kunnes muistin koko asian. Mitään vaihekuvia ei ole esittää, koska ei sitä työntouhussa kuvia ehtinyt ottamaan. :)

1 kommentti

  1. Kehuin jo instassakin, mutta kehun lisää: on kyllä hieno muutos! Raikasta ja tylikästä. Olen itsekin jo useamman vuoden pähkäillyt tekeväni saman meidän möksällä, siellä on toki paljon pienempi keittiö, mutta ovet eivät ole tasaiset vaan sellaiset "vaakarimaovet". No, ehkä pähkäilen vielä muutaman vuoden, näitä projekteja kun koko ajan jostain pukkaa.

    VastaaPoista