Tapiovaaraa tupaanViime postauksessa hehkutin löytäneeni jotain kahvipurkkeja upeampaa. Ostin kaksi Ilmari Tapiovaaran suunnittelemaa tuolia. Ne korvasivat olohuoneen ruokapöydän ympärillä olevat ikealaiset. Tuolien kaveriksi laitoin äidiltäni saamat wieniläistuolit. Ne sopivat mielestäni samansävyisinä loistavasti yhteen. Tuolit on nyt kiva pari sohvapöytämme (klik!) ja vanhojen viiluovien kanssa. Tykkään! :)Vuonna 1949 Tapiovaara suunnitteli ruotsalaiselle Edsby Verken Ab:lle Fanett-tuolin joka kodin kevyeksi mutta kestäväksi istuimeksi. lisenssioikeudet hankki pian Asko, joka valmisti Fanett-tuolia yhdessä Edsby:n kanssa yli miljoona kappaletta. Fanett oli aikansa kopioiduimpia tuolimalleja, jota valmistivat useat pienet tehtaat sekä Suomessa että ulkomailla ilman sopimusta. Myöhemmin myös Asko "kopioi" oman mallinsa ja valmisti sitä toisella tuotenimellä viimeiset vuodet. Alkuperäismallissa tuolin istuinosa oli jalopuuviilua ja pinnaselkänoja sekä jalat mustaksi maalatut.
Lähde Wikipedia. 


Näiden tuolien Fanett malli on 65 T, jossa on seitsemän selkänojapinnaa.Pohjasta löytyy Edsby Verkenin leimat, joten ihka aidoiksi otaksuisin.

Elsan mielestä nyt ei kuulunut kuvata mitään tyhmiä tuolia, vaan hän halusi hieman poseerata. :D

Lisäys 26.8.2016: Tuolit eivät ole Tapiovaaran suunnittelemat. Lue lisää täältä (klik!).

22 kommenttia

 1. Kyllä nuo aina Ikean tuolit voittaa...:)

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Parkanosta nämä löysin. Kiitos vielä niistä kirppisvinkeistä! :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Niin nää on! Toivotaan, että sullakin kävisi joskus tuuri ja törmäisit näihin kirpulla. Sopisi kyllä teidän ihanaan kotiin loistavasti.

   Poista
 4. Molemmat tuolit on tosi kauniita! Ja tosiaankin, sopivat aivan mainiosti yhteen. Hieno löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Joku vaan näissä 50-luvun huonekaluissa niin paljon miellyttää silmää. :)

   Poista
 5. Oi, miten hienot! Nuo on ne alkuperäiset seitsemän pinnaiset, minulta löytyy Askon valmistamia kuusi pinnaisia Fanett-tuoleja.
  Ja Elsa on ihana. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä sun ihanuuksia kävinkin eilen ihailemassa. Elsa on oikea söpöilijä. :)

   Poista
 6. Upeita ovat =) Elsa on ihana! Poseerauksen ammattilainen ;)

  VastaaPoista
 7. Todella hienot ja harvinaiset Fanett tuolit puunvärisinä. Itselläni on samanlaisia kuusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Aika harvinaisia nämä tuntuu olevan, kun en ole saanut kasvatettua tuolien joukkoa.

   Poista
 8. Hei, voisitko katsoa lukeeko noissa pohjan raudoissa mitään ja olisitko viitsinyt ottaa kuvan pohjasta kokonaisuudessaan? Yritän selvittää omien tuolieni aitoutta, mutta hieman hankalaa, kun tuolit petsattu kauttaaltaan vihreiksi. Kiitos :) ninzku at hotmail.com

  VastaaPoista
 9. Tässä Hienman faktaa museosta! Tämä tuoli ei ole Tapiovaaran suunnittelema!http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/kokoelmat/kysy-kalusteista/vastaus48/

  VastaaPoista
 10. Hei. Olisitko kiltti ja laittaisit minullekin kuvan tuolien pohjasta. Meillä on neljä mielestäni just samanlaista pinnatuolia seitsemällä pinnalla, pyöreällä istuinkupilla ja taivutetulla istuimen hellalla. Spostini on sttma@outlook.com. Kiitos ja hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 11. Selviskös sinulle ettei T65 Fanetit ole Tapiovaaran suunnittelemat! Lahden museosta sain tämän tiedon. Itselläni on kuusi pinnaisia Tapiovaaran Fanetteja Poltto merkinnällä Fanet Tapiovaara Design. Nämä Seitsemän pinnaiset eivät ole Tapiovarran suunnittelemia. Valitettavasti.Täässä kopio Lahden museon vastauksesta.  sain äidinperintöä Fanett-tuoleja ja niiden kanssa käytetyn pöydän. Olen etsinyt netistä tietoa ja näyttäisi siltä että tuolit ovat aitoja. Pöydän jalat näyttäisivät samalta kuin tuolien jalat. Pöydässä on jatkopala, mutta alapuolella on vain lappu jossa lukee: kontrollerat 7. Olisin iloinen jos voisit kertoa näistä kalusteista tietoa mm. ovatko tuolit Askon valmistuttamia ja mikä pöytä mahtaa olla. Pöytäryhmä on ollut lapsuudenkodissani muistaakseni 70-luvun alusta lähtien.  VASTAUS:

  Ensimmäiseksi tuolissa kiinnittyy huomio siihen, että sen selustassa on seitsemän pinnaa. Se poikkeaa perinteisestä Fanett-tuolista, jossa pinnoja on yksi vähemmän. Ilmari Tapiovaara suunnitteli kuusipinnaisen Fanett-tuolin ruotsalaiselle Edsbyn tehtaalle 1950-luvun alussa. Meillä Suomessa Asko valmisti lisenssillä kyseistä tuolia vuodesta 1955 vuoteen 1966 asti.

  Seitsenpinnainen Fanett 65 T –tuoli puolestaan on Edsbyn tehtaan muunnos aiemmasta Fanett-tuolista. Fanett 65 T ei siis ole Tapiovaaran itsensä suunnittelema. Askon mallistossa Fanett 65 T -tuolia ei ole ollut.

  Myös pöytä saattaa olla ruotsalaista tekoa, etenkin jos se on hankittu samassa yhteydessä kuin tuolit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvisi jo aikaa sitten! Lue halutessasi täältä: http://pilviraitti.blogspot.fi/2016/01/fanett-65t.html Omasta mielestäni tässä ei ollut mitään valitettavaa. Päinvastoin! Hienot tuolit, joissa on hyvä istua. Kaunista muotoilua, joka kestää aikaa. :)

   Poista