Yhden miehen talkoot
Ensiksi valtavan iso kiitos kaikista vinkeistä ja tsempeistä, joita sain edelliseen postaukseen (klik!) ja Instagramin kautta! Tämän postauksen jälkeen onkin tapahtunut ja vauhdilla. Nyt isäntä on jo putsannut talon eteläpäädyn lähes kokonaan vanhasta maalista.

Tällä hetkellä suunnitelmana on siis kunnostaa ainoastaan talon eteläpääty. Muut sivut ovat vielä hyvässä kunnossa, joten ne ehtii laittaa myöhemminkin. Talossamme on tyypillinen rintamamiestalon laudoitus ilman tuuletusrakoa. Päälimmäisenä on ns. lateksimaali/muovimaali, joka ei hengitä. Tämä tarkoittaa sitä, koska tuuletusrakoa ei ole, kosteus ei ole päässyt pois laudoituksesta ja on vähitellen kerääntynyt puun ja maalipinnan väliin. Tämän seurauksena maali on alkanut irtoilla lastuina.

Jotta rakenne saadaan taas toimivaksi, niin vanha maali täytyy poistaa mahdollisimman hyvin. Niissä kohdissa, missä maalia on pienillä alueilla tosi tiukasti kiinni, se saa ollakin. Uskoisin, että pienimmät hippuset siellä täällä ei haittaa, vaan rakenne hengittää jo nyt hyvin, kun suurinosa pinnasta on kuitenkin paljaana (kuvan oton jälkeen pinnan putsausta on jatkettu). Toinen vaihtoehto toki olisi uusia koko laudoitus, mutta koska vanha laudoitus on vielä hyvässä kunnossa ja maalipinnan alle kerääntynyt kosteus ei ole ehtinyt lahottaa puuta, niin päädyimme tähän ratkaisuun. Irroitimme ja uusimme kuitenkin rimat, koska niiden poiston ansiosta maalia pääsi poistamaan paremmin sähkötyökaluin.

Että emme toista edellisen maalarin virhettä ja revi lastuja seinästä taas parin vuoden päästä, uusintamaalaus on hoidettava hengittävällä maalilla. Tällä hetkellä vahvoina vaihtoehtoina ovat Uulan petrooliöljymaali ja Virtasen 4 Öljyn Laatumaali. Molemmat ovat perinteisiä, tähän tarkoitukseen soveltuvia hengittäviä maaleja.


Palaan maalauspuuhiin vielä myöhemmin ja jaan omat vinkkini, kunhan urakasta on selvitty kunnialla. Tähän projektiin on varmasti yhtä monta mielipidettä ja työtapaa kuin on tekijääkin, mutta kerron meidän tyylistä toiste. Sitä ennen yhden miehen talkoot jatkuu.

P.S. Erityiskiitos vielä Keltainen kahvipannu-blogin Pauliinalle, kun olet neuvonnut tässä urakassa. <3 Työniloa teillekin! :D

4 kommenttia

 1. Teillä on kyllä ollut tehokasta toimintaa. Kiva, että olen voinut olla avuksi ja toivotaan, että meidänkin remppa tästä taas jatkuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaikista vinkeistä. Todellakin olet ollut avuksi. Vaihtoehtoja kun on, niin on ollut kiva kuulla, miten joku muu on tehnyt. :)

   Poista
 2. Kiva kuulla että päädyitte "oikeaan" ratkaisuun :-) Työn iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivottavasti tehdään homma oikein ja seinä näyttää pitkään hyvältä. :)

   Poista