Kesäherkkuja: hampurilaiset & Eton mess



Pärjäisin luultavasti koko kesän kotimaisilla merisuolavedessä keitetyillä uusilla perunoilla ja parsakaalilla sekä tuoreilla mansikoilla ja herneillä. Välillä on kuitenkin kiva laittaa muutakin. Varsnkin silloin kun kattaa pöydän ystäville. Ajattelinkin jakaa teille pari loistavaa kesäherkkureseptiä.

Mahtaviin hampurilaissämpylöihin löysin ohjeen pari vuotta sitten Valion sivuilta (klik!). Niiden jujuna on pitkään ja hartaasti kohotettu taikina. Kun tuoreet, reilun kokoiset sämpylät täyttää naudanjauhelihapihvillä, salaatilla, tomaatilla, juustolla, reippaalla määrällä sipulia, suolakurkulla ja majoneesilla on isompikin nälkä taatusti pois. Tästä ohjeesta tulee neljä isoa sämpylää.



HAMPURILAISSÄMPYLÄT

1½ dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
1½ rkl voita
4½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Voiteluun 
1 muna
1 rkl vettä

Päälle 
seesaminsiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja sokeri. Sekoita muna joukkoon. Nypi pehmeä voi maitoseokseen. Sekoita keskenään jauho ja suola. Lisää ne seokseen. Sekoita. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa n.10 min, kunnes siitä tulee kimmoisaa. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla n. 2 t, kunnes sen tilavuus on kaksinkertaistunut. Muotoile taikinasta neljä sämpylää. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota niitä uudestaan leivinliinan alla 2 t. Voitele sämpylät muna-vesiseoksella. Ripottele sämpylöiden pinnalle seesaminsiemenet. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 10 - 12 min tai kunnes sämpylät ovat kypsiä. Täytä hampurilaissämpylät makusi mukaan.

Jälkkäriksi voikin sitten tehdä nopeasti makean Eton messin. Perinteisesti siihen tulee vain vatkattua kermaa, marjoja ja marenkeja, mutta omassa versiossani siihen lisätään rahkaa. Tästä ei kesäherkku parane!


ETON MESS BY PILVIRAITTI

2 dl kuohukermaa
1 prk Valio vaniljarahkaa
mansikoita (+ muita marjoja, esim. vadelmia ja mustikoita)
marenkeja

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Tarjoa kerma-rahkaseos sekä pilkotut marengit ja mansikat erillisista astioista, niin jokainen saa tehdä mieleisen annoksen ja marengit eivät vety.

Tuliko nälkä? :)

4 kommenttia

  1. Tuli! Ihanan herkulliset ohjeet! Sopivasti suolaista ja makeaa, mikäs sen herkullisempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä herkkuja. Kannattaa kokeilla! :)

      Poista
  2. Molemmat reseptit menevät kyllä testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Niin vieraat kuin itsekin tykkäsin tosi paljon. :)

      Poista