Uusi vuosi, uusi matto

Onkohan tästä tulossa jonkinlainen perinne, että uusi vuosi aloitetaan uudella matolla? :D Huomasin kirjoittaneeni mattoasioita blogiini pari vuotta sitten vuoden vaihteessa, kun olohuoneeseemme saapui uusi villamatto. Mattoasioita olisi tiedossa nyt tälläkin kertaa. Uuden maton esittelyn ohella ajattelin jakaa omat käytännössä opitut vinkkini teille maton valintaan ja hoitoon.


Suosi luonnonmateriaaleja

Omasta mielestäni parhaat mattomateriaalit lapsi- ja eläinperheeseen ovat villa ja puuvilla. Ne ovat kestäviä ja ajattomia materiaaleja. Ne eivät myöskään sähköisty ja toimi karvamagneetteina samalla tapaa kuin useimmat keinokuitumatot.


Valitse tarpeeksi iso

Pienempi matto houkuttaa helposti pienemmällä hintalapullaan ja helpommalla käsiteltävyydellään. Suosittelisin kuitenkin valitsemaan sen isomman koon jos puntaroit kahden vaihtoehdon välistä. Isompi matto kokoaa huonekalut paremmin yhteen. Onneksi nykyään valikoimissa on isoja mattoja ja tilaamalla löytyy vielä suurempia. Meidän pieniin neliöihin riittää yleensä se perinteinen 160 x 230 cm koko.

Hoida ja pese oikein

Puuvillamatot on helppo pestä itse ja pienimmät niistä pesee vaikka omassa kotikoneessa. Villa sen sijaan hylkii likaa ja usein sen hoidoksi riittää tuuletus ja lumipesut pakkasella. Pienet tahrat lähtee siitä yleensä ihan vain pyyhkimällä. Ensimmäisen kerran villamatto kannattaa pesettää ammattilaisella laakapesuna pesulassa. Villamatto kun saattaa kutistua merkittävästi ensimmäisessä pesussa. Tämän jälkeen myös konepesu saattaa sopia.

Pienten tahrojen poistamiseen on olemassa erilaisia matonpuhdistussuihkeita. Niiden sopivuus kannattaa varmistaa ensin huomaamattomaan paikkaan, kun ne saattavat viedä väriä matosta. Tämän lisäksi tahrat lähtevät helposti pois tekstiilipesurilla, jota vuokraa mm. useimmat pesulat. Me hankimme sellainen omaksi syksyllä ja se on helpottanut elämää kissan kanssa, joka oksentaa useimmiten sinne olohuoneen valkoiselle matolle. ;)


Tällä kertaa matonvaihdoksen sai kokea meidän työhuone. Siellä oli ennen sininen talon mukana tullut matto. Se oli kuitenkin hieman rikki ja siinä oli toisella puolella tahra, jota en ollut onnistunut saamaan pois. Päätinkin siis hankkia sen tilalle uuden siistimmän maton. 

Päädyin valitsemaan villaisen Annon Jalpaikan. Mattoon on tullut Annon paluun myötä uusi vihreänharmaa vaihtoehto. Siitä musta-valkoisesta blogimatosta en aikanaan niin innostunutkaan, mutta tämä utuisempi vaihtoehto sopii meille loistavasti. Matto on käännettävä ja laitoin siitä nyt vaaleamman puolen esille. Matto on kokoa 160 x 230 cm ja se on aavistuksen liian leveä työhuoneeseen. Valitsin kuitenkin tämän koon, että voin vaihtaa sen tarvittaessa välillä olohuoneeseen.


Kyselin jokunen päivä sitten Instagramissa teidän mielipidettä, pitäisikö työhuone maalata uudestaan. 58 % äänesti "kyllä, vaihtelu virkistää" ja 42 % "ei, tämä sävy on ihana". Enemmistö oli siis maalauksen kannalla. Vaikka nyt maton vaihdoksen myötä huone näyttää jotenkin uudelta ja erilaiselta, saattaapi olla, että seinät saavat vielä kevään aikana uuden sävyn. Sävyvaihtoehtoja täytyy kuitenkin punnita vielä hetki.

Mukavaa maanan... eikun tiistai-iltaa ja reipasta loppuviikkoa kaikille arkeen palanneille! :)

6 kommenttia

 1. Mie olen surfannut netissä ja etsinyt mieleistä villamattoa ja taisin tykästyä jälleen Annon mattoihin.
  Meiltä löytyy juurikin tämä Jalpaikka musta/valkoisena ja mie kyllä tykkään sitä kovasti vieläkin. Maton puolta kääntämällä kun saa vaihteluksi vähän niin kuin uuden maton :)
  Nyt taidan valita vaihteeksi harmahtavan tai nougatin värisen.
  Mukavaa uuden vuoden jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annolla on kyllä kauniita mattoja ja hyvä hinta-laatu-suhde. Mustavalkoisena tämä sopii teille tosi hyvin. Kiitos samoin sinne! :)

   Poista
 2. Kauniin maton olet valinnut. Mattovalinta ei olekaan mikään helppo homma, pelkästään väri ei riitä, vaan on otettava huomioon koko, käyttöpaikka, pesu... Kun kevät tästä lähenee, on täälläkin maton hankinta edessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole helppo tehtävä, kun upeita vaihtoehtoja on nykyään niin paljon. Toivottavasti löydät teillekin uuden mieluisen. :)

   Poista
 3. Hei!

  Matto sopii kauniisti tilaansa! :)

  Tilasin saman maton itselleni olohuoneeseen. Täytyy sanoa, että olin vähän yllättynyt (ja pettynytkin) maton väriin - mielestäni se ei ole harmaanvihreä, vaan sininen. Väriero tuotekuviin on suuri. Huomasitko samaa vai onkohan ongelma vain omissa silmissäni..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mielestäni matto on vihreä, mutta siinä on kieltämättä sinertävä vivahde. Tuotekuvista on aina hieman vaikea sanoa väristä mitään, kun tuotekuvien kuvankäsittely ja oman näytön asetukset vaikuttaa sävyyn. Mutta oli miten oli, kaunis matto. :)

   Poista