Kontti - sisustajan aarreaitta

 Kaupallinen yhteistyö: SPR Kontti

Kontti on Suomen Punaisen Ristin (SPR) kierrätystavaratalo, jossa myydään lahjoitettuja vaatteita, tavaroita ja huonekaluja. Konttien tuloksesta kaksi kolmasosaa jaetaan vapaaehtoistoiminnan tukemiseen Suomessa ja yksi kolmasosa katastrofirahastoon. Kontteja löytyy ympäri Suomea - Helsingistä Rovaniemelle asti. Kontti on minun suosikkipaikkani tehdä ostoksia kotiin, koska siellä myytävät tuotteet ovat siistejä ja hyvin esillä. Tämän lisäksi nautin Kontissa syntyvästä löytämisen ilosta. Uusia tuotteita laitetaan myyntiin päivittäin ja koskaan ei tiedä, mitä eteen tulee.

Ensikosketukseni Konttiin oli noin seitsemän vuotta sitten. Tammikuun toiseksi viimeisenä päivänä saimme taloomme avaimet. Siitä lähti liikkeelle remontti. Remontin ja 50-luvun talossa asumisen myötä kiinnostukseni heräsi kaikkea vanhaa tavaraa kohtaan. Huomasin Kontista löytyvän paljon juurikin 50-70-lukujen sisustustavaraa. Kun remonttibudjetti venyi ja paukkui, Kontin hyvän valikoiman ansiosta löysin sieltä lähes aina tarvitsemani sisustustavaran edullisesti kierrätettynä. Kaupanpäälle sain hyvän mielen, kun pääsin tekemään hyvää ostamalla.


Dansk Designs Ltd kynttilälyhdyn alaosa, toimii näin maljakkona, 3 euroa // Arabia Atelje tuikkulyhty, 7 euroa

Miksi sisustaa kierrätystavaroilla?

Mielestäni vanhaan taloon sopii loistavasti vanhat huonekalut ja esineet. Mielestäni ei voi koskaan mennä pahasti metsään, jos sisustaa kotiaan sen rakennusaikakauden tavaroilla. Meidän 50-luvun talon mittasuhteisiin sopii parhaiten vanhat sirot huonekalut. Talomme huoneet eivät ole kovinkaan suuria, joten isoilla ja muhkeilla huonekaluilla ne menisivät helposti tukkoon. Toisekseen tykkään todella paljon 50-60-lukujen muotoilusta, joten ihan esteettisistäkin syistä meille on päätynyt paljon tämän ajan tavaraa. Vanhoilla tavaroilla on myös helppo tuoda kerroksellisuutta ja persoonallisuutta uuteen taloon tai asuntoon. Kierrätystavaralla sisustaminen on myös ekologista. Emme voi kuluttaa kallisarvoisia luonnonvarojamme ja ainoaa planeettaamme loppuun. Kierrättäminen onkin helppo tapa osallistua talkoisiin paremman huomisen ja yhteisen hyvän puolesta.

Vihreä maljakko, 1,5 euroa // Rörstrand Kosmos vuoka, 15 euroa

Kontista kaikkea kotiin

Ostan Kontista pääosin sisustustavaraa. Välillä mukaani tarttuu myös vaatteita joko itselle tai lapselle. Lähes jokaisella Kontti-vierailulla tarkistan ainakin rekit, jotka on varattu pelkästään Marimekon ja Nanson vaatteille. Joskus ostan myös lapselle kirjoja ja palapelejä. Vuosien aikana Kontista on tarttunut mukaan myös iso joukko sisustustekstiileitä, kuten verhoja ja pöytäliinoja. Tämän lisäksi olen kartuttanut siellä astiakokoelmaani. Mukaani on lähtenyt niin kahvikuppeja kuin juomalaseja. Kontista löytyy lähes aina jotain mielenkiintoista, joten harvemmin olen poistunut sieltä tyhjin käsin.


Taulu, jossa Tampereen Ratina vuonna 1962, 8 euroa 

Trenditietoisen sisustajan valinnat

Tällä hetkellä pohjoismainen, etenkin kotimainen ja tanskalainen, design on suosittua. Suosittelisinkin pitämään silmät auki näiden löytöjen varalta. Etenkin lasitavara on kysyttyä. Viime viikolla ihastelin Tampereen Kontissa Artekin 69 tuolia, joten monenlaista designia todellakin löytyy! Näiden lisäksi kannattaa tarkistaa hyllyt ja pöydät Arabian ja Kupittaan saven tuotteiden varalta. Kotimaiset klassikot ovat aina hyvä valinta. Rouhea käsintehty keramiikka on ollut pinnalla jo jonkin aikaa ja myös sitä löytyy hyvin Kontin hyllyistä.

Tällä hetkellä suurin sisustustrendi on kuitenkin persoonallisuus. Ei ole väliä millä sisustustyylillä, tai tyylien yhdistelmällä, sisustustaa, kunhan koti on omannäköinen ja siellä viihtyy. Trenditietoiset sisustavat kotejaan kerroksellisesti ja hankkivat uusien huonekalujen rinnalle vanhoja yksilöitä. Kontista löytyy hyvä valikoima myös huonekaluja, joten suosittelen pitämään silmät auki mm. vanhojen tiikkilipastojen varalta.

Mielestäni kodista tulee helposti kolkko fiilis tai sisustuksesta viimeistelemättömän oloinen, mikäli seinät ovat aivan tyhjät. Trendikäs sisustaja valitsee nyt seinilleen printtejä, joihin löytyy hyviä kehyksiä kauppojen valikoimia edullisemmin Kontista. Tällä hetkellä taide tekee tuloaan koteihin ja tauluilla saakin ripauksen persoonallisuutta sisustukseen. Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä taiteella sisustaminen, joten suosittelisinkin siis katsastamaan myös Kontin tauluvalikoimat. Kontissa pääsee edullisesti alkuun tauluhankintojen kanssa, koska siellä hinnat ei huimaa päätä.

Humppilan lasin Talonpoika boolimalja, 20 euroa

Kevättä kohti Kontin kautta

Nyt on menossa tulppaanien sesonki ja vaikka heti ei uskoisi, niin muutaman kuukauden päästä luonto täyttyy kukista, joten silloin viimeistään tarvitaan täydennystä maljakkokokoelmaan. Maljakon trendikkäin muoto on nyt pyöreä. Kukkien ja maljakoiden lisäksi sisustustekstiileillä, kuten sisustustyynynpäällisillä ja verhoilla, on helppo piristää kotia. Nyt onkin hyvä aika tehdä keväisiä sisustustekstiililöytöjä Kontista. Ei kannata unohtaa myöskään Kontin mattovalikoimaa. 

 Arabia Malva kahvikupit ja tassit, 5kpl yhteensä 45 euroa

Tiikki-kehyksinen Mäkisen kuvastimen peili, 20 euroa

Parhaat Kontti-löytöni

Olen tehnyt lukuisia loistavia löytöjä Kontista, joten parhaiden valitseminen vaati hetken harkintaa. Suosikkilöydökseni täytyy kuitenkin nostaa Arabian Malva kupit. Löysin näitä viisi kappaletta tasseineen kerralla. Harkitsin hyllyn vieressä pitkään, raskinko maksaa tällaisista vanhoista kupeista yhteensä 45 euroa, mutta kuvio ja väritys viehätti, joten poimin ne ostoskoriin. Jälkeenpäin minulle on kyllä selvinnyt, että tämä oli the löytö! Toinen suosikkilöydöistäni on tiikkikehyksinen peili. Löysin sen noin vuosi sitten Kontin Retropäiviltä. Hintaa peilillä oli vaivaiset kaksikymppiä.

Postauksen joukossa on myös vilahdellut uusimpia Kontti-löytöjäni. Nämä tavarat löytyivät Kontista kahden eri vierailun aikana. Suosikiksini näistä nousee Humppilan lasin Talonpoika boolimalja. Boolin sijaan laitoin maljaan tulppaaneita. Täydellistä!

P.S. Kontti sisustustaa kokonaisen talon Porin asuntomessuille tulevana kesänä! Messukohteen sisustuksen suunnittelee sisustussuunnittelija ja valokuvaaja Frida Steiner. Voit lukea lisää täältä. Huippua!

12 kommenttia

 1. Kiva postaus. Kontti on hauska paikka ! Olen itse lahjoittanut sinne paljon tavaraa. Erityisesti että vaatteet on niin hyvin lajiteltu on Kontin valtteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, välillä lahjoitan itsekin sinne tavaraa. On kiva, kun voi tehdä hyvää silläkin tavalla, eikä vain ostamalla. Tykkään myös, kun Kontissa tavarat on lajiteltu hyvin. On helpompi löytää etsimänsä, mutta silti saa löytämisen riemun, kun se tarvitsemansa juttu tulee eteen. :)

   Poista
 2. Ihania löytöjä! En ole itse ikinä shoppaillut Kontissa, mutta omia vanhoja tavaroitani olen kyllä lahjoittanut. Selkeästi kannattaisi mennä myös ostoksille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa! :) Kontissa on mukava tehdä ostoksia, kun tavarat on ehjiä ja siistejä. Se kun ei aina päde kaikkiin kirppiksiin. Hinnatkin on mielestäni oikein kohtuulliset. :)

   Poista
 3. Konttiin on mukava viedä tavaraa ja, kuten sanoi, harvoin tarvitsee tyhjin käsin poistua itsekään.
  Meilläpäin kierrätyskeskukset ovat hinnoitelleet itsensä jo ihan liian kalliiksi, mutta kontissa tavara kiertää paremmin, kun hinnoittelukin on maltillisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ole oikein oppinut käymään kierrätyskeskuksessa ja täällä nurkilla hyvät kirppikset on harvassa, mutta Kontista löytää lähes aina jotain. :)

   Poista
 4. Ihania löytöjä oot tehnyt. Mullakin on pyöreä poolimalja, taidanpa sen ottaa tulppaaneille maljakoksi. Mulla oli jouluna siinä valopallot, maljana en sitä käytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, ota käyttöön. :) Aina tavaroita ei tarvitse käyttää niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessa.

   Poista
 5. Ihana postaus! Kontista olen tehnyt itsekin monia hyviä löytöjä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja mukava kuulla. :) Kontista on helppo tehdä löytöjä, kun siellä tavarat on niin hyvin esillä. Hyvät löydöt ja löytämisen ilo saa palaamaan sinne aina uudestaan. :)

   Poista
 6. Harmi, ettei meidän lähimaastossa ole Konttia, tuli jo ihan kade olo...
  Hienoja löytöjä kohtuu hintaan, harvinaista tänä päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi! Toivottavasti sinnekin seuduille tulisi joskus Kontti tai pääsisit vierailemaan jossain jo olemassa olevista.

   Poista